SeksiYleinen
Nimimerkki: 😳

Kohdunkaulan syövän mahdollisuus nuorella

Alle 25 vuotiailta ei seulota kohdunkaulan syöpää, joten mistä sitä tietää jos vaikka 14 vuotiaalle semmoinen lähtisi kehittymään?

Hei ja kiitos hyvästä kysymyksestä! Kohdunkaulan syövän tärkein yksittäinen riskitekijä on HP-virus (HPV) eli ihmisen papilloomavirus. HPV tarttuu yleensä seksissä yhdynnässä, suuseksissä tai käsien välityksellä. Suurin osa, n. 80 %, ihmisistä saa HPV infektion elämänsä aikana ja suurin näistä infektioista myös paranee itsekseen. HP-viruksia on erilaisia ja vain osa aiheuttaa syöpää. Näitä viruksia kutsutaan myös suuren riskin virustyypeiksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällainen suuren riskin HPV-infektio ja syövän kehittymiseen menee vuosia, keskimäärin noin kymmenen vuotta. HPV aiheuttaa pitkittyessään solumuutoksia, jotka voivat kehittyä ajan kuluessa pahanlaatuiseksi syöväksi. Kaikki suuren riskin infektiot eivät suinkaan pitkity ja sen lisäksi tarvitaan myös muita syöpää edistäviä tekijöitä. Ja kuten todettu suurin osa HPV-infektioista tosiaan paranee itsestään. Voit lukea lisää HPV:stä Fressiksen tietopankista.

Nuorilla HPV-infektiot alkavat lisääntymään selvästi seksielämän aloittamisen jälkeen. On kuitenkin tutkittu ja todettu, että nuorilla HPV-infektiot, myös suuren riskin infektiot, paranevat lähes aina parin vuoden kuluessa. Lisäksi kohdunkaulan syövän ilmaantuvuutta väestössä on seurattu vuosikymmenien ajan ja alle 25-vuotiailla syövän ilmaantuvuus on pysynyt hyvin matalana. Etenkin teini-ikäisillä syöpä on vuosikymmenten saatossa ollut hyvin, hyvin harvinainen. Ja lopuksi, kuten tuossa mainittiin aiemmin, syövän kehittymiseen menee pitkä aika ja itse asiassa alle 30-vuotiaillakin löytynyt solumuutos usein paranee itsekseen seurannan aikana. Useiden tutkimusten avulla on todettu, että alle 25-vuotiaiden seulomisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Haitoilla tarkoitetaan esimerkiksi turhia kohdunkaulan alueelle tehtäviä toimenpiteitä, turhia seurantatutkimuksia sekä ahdistusta ja stressiä solumuutosten löytymisestä, jotka olisivat parantuneet itsekseenkin.

On siis todella pieni mahdollisuus, että 14-vuotiaalla voisi lähteä kehittymään kohdunkaulan syöpä. Riski on niin pieni, ettei sen vuoksi kannata nuoria seuloa eikä nuorten menettää yöuniaan kohdunkaulan syövän pelossa. On silti hyvä tietää, miten kohdunkaulan syöpää voi ehkäistä. HPV-rokote vaikuttaa olevan nuorilla tällä hetkellä tehokkain tapa ehkäistä HPV:n aiheuttamien syöpien kehittymistä aikuisiällä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista.

Omaan syöpäriskiin voi vaikuttaa myös muilla tavoin. Tupakointi ja muut seksitaudit, erityisesti klamydia, pitkittävät HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää! Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa erityisesti myös muilta seksitaudeilta, mutta myös aika hyvin HPV-tartunnoilta. Suomessa kaikki naiset kutsutaan tosiaan myös 25-30-vuotiaasta eteenpäin kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein (kutsuikä riippuu omasta kotikunnasta). Seulonnassa syövän esiasteen voidaan todeta ja hoitaa ennen kuin itse syöpä kehittyy. Seulontaan kannattaa siis kaikkien naisten aikanaan osallistua säännöllisesti.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?