Seksi
Nimimerkki: Apua

Klamydiatartunta ja seksistä pidättäytyminen

Minulla ja poikaystävällä todettiin klamydia, johon minä olen saanut jo lääkekuurin mutta hän ei. Lääkäri neuvoi välttämään suojaamatonta seksiä kunnes tulokset ovat negatiiviset, mutta netissä luki että seksistä tulisi pidättyä viikko lääkkeen oton jälkeen. Miksiköhän asia on näin ja miksei lääkäri maininnut tästä? Pitääkö tämä edes paikkaansa? Ja onko käsipeli jossa penis ei ole yhteydessä emättimeen suuhun tai peräaukkoon kielletty?

Moikka!

Kuulostaa siltä, että lääkäri laittoi teille lähetteen jälkitarkastustestiin eli klamydiatesti otetaan uudestaan tietyn ajan kuluttua siitä, kun hoito on päättynyt. Klamydian hoito-ohjeissa kyllä mainitaan, että seksistä tulee pidättäytyä viikon ajan ja sen jälkeen käyttää kondomia negatiiviseen jälkitarkastustestiin saakka. Ehkä tuo viikon pidättäytyminen seksistä jäi vahingossa mainitsematta tai lääkäri ilmaisi asian jotenkin niin, että se jäi sinulle epäselväksi.

Klamydia on bakteerin aiheuttama seksitauti ja se tarttuu sukupuoliteitse eritteiden välityksellä limakalvojen verhoamille pinnoille. Limakalvoa on esimerkiksi sukupuolielimissä, peräaukossa, suussa ja silmän sidekalvoilla. Tartunnan voi saada, jos seksikumppanin eritettä päätyy limakalvoille. Suuseksistä voi saada siis klamydiainfektion nieluun ja yhdynnässä taas sukupuolielimiin. Jos harrastatte seksiä käsipelillä ja käsi käy sen jälkeen hieromassa silmää, on ainakin teoriassa mahdollista, että silmän sidekalvolle voi päätyä seksikumppanin eritettä ja seurauksena voi olla klamydian aiheuttama sidekalvon tulehdus. Vastasyntynyt voi saada tällaisen silmätulehduksen esimerkiksi synnytyksessä äidiltä synnytyskanavasta, jos äidillä on klamydiatartunta. Usein taudinaiheuttajien tartuntoja voi ehkäistä hyvällä käsihygienialla eli huolellisella käsien pesulla. Kaikkein varminta olisi kyllä pidättäytyä kaikesta seksistä toisen kanssa ja välttää toisen sukuelimien koskettelua edes käsillä viikon ajan.

Jos ohjeistukset jäivät epäselväksi, kannattaa soittaa takaisin siihen terveydenhuollon pisteeseen, josta hoidon ja ohjeet on saanut ja varmistaa ohjeet vielä kerran. Vaikka lukemasi ohje oli ihan oikein, netistä löytää monenlaisia ohjeita, joista osa on väärään tietoon perustuvaa.

Oliko vastauksesta hyötyä?