Sähkösavuke
Nimimerkki: Popcorn keuhkot
Ikä: 16-18v

Aiheuttaako sähkötupakka popcorn-keuhkoa?

Miten kehtaatte väittää, että sähkötupakat aiheuttavat popcorn keuhkoa, koska siitä ei ole vielä mitää suaranaista näyttöä. Kyseistä ainetta esiintyy vain osassa makunesteistä. Sitä myös esiintyy monissa muissa paikoissa ja sen on huomattu aiheuttavan popcorn keuhkoa vain tehtaan työntekijöillä. Suoranaista näyttöä ei ole, mutta silti viittaatte tutkimuksiin ilman lähteitä.

Kiitos ajankohtaisesta kysymyksestäsi! Sähkösavukkeiden terveysvaikutukset mietityttävät monia.

Sähkösavukkeet ovat uusi tuote. Sairaudet puolestaan kehittyvät usein pitkän ajan kuluessa. Tilastollisesti pitävän näytön saamiseksi tarvitaan pitkä aika ja paljon käyttäjiä.

Tässä vaiheessa tiedämme sähkösavukkeiden aiheuttavan käyttäjilleen monenlaisia keuhko-oireita. Laboratoriossa keuhkosolujen pintasolukkoa altistettaessa sähkösavukenesteille havaitaan solukossa monenlaisia soluvaurioita ja samoin on tapahtunut, kun on altistettu hiirien keuhkoja.

Yli 7000:sta käytössä olevasta eri makuaineesta on tutkittu vain osaa. Tutkituista makuaineista valtaosa muodosti höyrystettäessä muiden haitallisten aineiden ohella diacetyliä, jota pidetään tärkeänä popcorn-keuhkon riskitekijänä. Diacetyl-pitoisuudet vaihtelivat, mutta osassa ne olivat suuria.

Olemassa olevien tietojen valossa on varoitettu, että sähkösavukkeet voivat aiheuttaa popcorn-keuhkon.

Oliko vastauksesta hyötyä?