MieliYleinen
Nimimerkki: ymmällään

Kehon muutokset, itsetunto ja muiden huomio

Hei vaan! Olen 15-vuotias tyttö, ja kysyisin yhtä asiaa. Vartaloni on muuttunut parin edellisen vuoden aikana naisellisemmaksi. Myös pojat ovat huomanneet noita muutoksia. Tunnen monta kertaa ihan selvästi, kuinka joku poika tuijottaa minua takaapäin. En mahda mitään, mutta se tuntuu kiusalliselta. Minua vaivaa myös huono itsetunto. En ymmärrä mitä katsomista minussa on. Miten tytön pitäisi suhtautua siihen, jos takamusta katsellaan? Olen käyttänyt farkkuja, jotka ovat suht tiukat. Siksiköhän pojat tuijottavat pyllyäni. Voisiko joku neuvoa minua, ja kertoa kuinka katseisiin tottuisi.

Moikka!

Murrosiässä keho saattaa muuttua paljonkin ja se voi aiheuttaa hämmennystä sekä itsessä, että muissa – kuten nyt sinulle on käynyt. Koska tyttöjen ja poikien kehot kehittyvät eri lailla, herättävät tyttöjen kehon muutokset pojissa myös uteliaisuutta.

Jokaisella on kuitenkin vastuu käyttäytyä niin, että ei aiheuta toisille ikävää oloa. Sinulla on oikeus pukeutua juuri niin kuin itsestäsi hyvältä tuntuu, eikä muuttaa itseäsi siksi, että muut katsovat. Voi olla, että pojat eivät tajua kuinka häiritsevää tuijottaminen voi olla tai ajattelevat sen olevan imartelevaa. Tuijottaminen voi kuitenkin tosiaan tuntua ikävältä ja sinulla on oikeus sanoa siitä ihan suoraan ja pyytää heitä lopettamaan. Jos se ei auta, voi asiasta sanoa myös esim. opettajalle tai terveydenhoitajalle, joka voi puuttua asiaan yleisemmällä tasolla, ilman että sinun nimesi tulee esiin. Ota asia siis rohkeasti esille, jotta et joudu kokemaan epämukavaa oloa.

Pohdit viestissäsi myös itsetuntoa. Itsetunto rakentuu ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa ja se, millaista palautetta saamme ympäriltämme, vaikuttaa käsitykseemme itsestämme. Niinpä on tärkeää ympäröidä itsensä sellaisilla ihmisillä tai viesteillä, jotka ruokkivat myönteistä minäkuvaa. Oman itsetunnon kannalta on esim. hyvä aika ajoin tarkastella millaisia somesisältöjä seuraa, sillä usein vertailemme itseämme muihin. Jos oma olo tuntuu huononevan esim. tiettyjä sisältöjä seuraamalla, kannattaa seuraaminen lopettaa. Itsetunto kehittyy myös iän myötä, ja usein sinun iässäsi itsetunnossa tapahtuu muutoksia. Ole siis salliva itseäsi kohtaan ja kiinnitä säännöllisesti huomiota kaikkeen siihen hyvään ja ainutlaatuiseen, jota sinussa on!

Oliko vastauksesta hyötyä?