Seksi
Nimimerkki: 25 v. Nainen

Kauanko HPV voi olla elimistössä?

Hei voiko hp-virus olla vielä elimistössä 3 vuodenkin päästä? Miten hp-viruksesta tullut syöpä oireilee? Tuleeko tietylle hp-virukselle immuniteetti?

Hei!

Teoriassa HP-virus voi olla kehossa kolmekin vuotta, mutta liki kaikki tulehdukset paranevat vuoden aikana. HP-viruksen aiheuttamista syövistä yleisin on kohdunkaulan syöpä. Jos emättimen ja kohdun omaava henkilö käy säännöllisesti papa-tutkimuksessa, jäävät syövän varhaiset esiasteet yleensä nopeasti kiinni. Osa näistäkin esiasteista paranee itsestään ja osassa tapauksista gynekologin tekemät toimenpiteet poistavat muutokset niin, ettei syöpää kehity.

Syövän esiasteet eivät välttämättä oireile mitenkään. Joskus saattaa olla yhdynnän jälkeistä verenvuotoa. Itse syöpä oireilee muun muassa poikkeavina vuotoina. Immuniteetista löytyy kirjallisuudesta huonosti tietoa. Luultavasti jonkinlainen vasta-ainesuoja sairastetusta tulehduksesta jää, mutta se ei varmaankaan ole elinikäinen, eli ei anna vuosien mittaista suojaa virustulehduksia vastaan. Rokote on tällä tietoa paras tapa suojautua HPV:n aiheuttamilta solumuutoksilta ja syövältä.

Koska aihe on monimutkainen, suosittelen, että tutustut esimerkiksi Terveyskirjaston HPV-artikkeleihin, joita on lukuisia. Voit lukea lisää HPV:stä myös Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?