MieliYleinen
Nimimerkki: Peruna123

Kasvanko enää pituutta?

Olen 15v poika ja olen tosi lyhyt vain n.165cm kasvankohan enää pituutta? Murrosikä alkoi aika nuorena joskus 10-11 vuoden ikäisenä. Isänikään ei ole kun n.170cm ja äitini n.155cm. Haluaisin edes tuohon 170cm niin olisin tyytyväinen 😀

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Pohdit kysymyksessäsi, että kasvatko enää pituutta. Kerroit, että murrosikäsi on alkanut 10-11 vuotiaana. Murrosiän alussa pituuskasvu on hidasta. Murrosiän edetessä pituuskasvu alkaa kiihtyä ja kasvupyrähdyksen aikana pituutta voi tulla jopa 10 senttiä vuodessa. Pojilla kasvupyrähdys on voimakkaimmillaan keskimäärin 13-14 vuoden iässä ja tämän jälkeen pituutta tulee vielä lisää hitaampaan tahtiin 3-5 vuoden ajan. Yleensä pojat saavuttavat lopullisen pituutensa 18-vuoden iässä. Kerrot olevasi 15-vuotias, eli voit hyvinkin kasvaa vielä pituutta.

Vanhempien pituus antaa osviittaa siitä, kuinka pitkäksi nuori keskimäärin kasvaa. Kuitenkaan vanhempien pituus ei yksinään määritä nuoren lopullista pituutta. Pituuteen vaikuttaa vanhempien pituuden lisäksi, geeniperimä ja elintavat. Esimerkiksi kasvuun ja kehitykseen tarvittavaa kasvuhormonia erittyy aivoissa syvän unen aikana ja siksi nuoren on tärkeä saada riittävästi unta. Pidäthän siis huolta riittävästä levosta, monipuolisesta ruuasta ja liikkumisesta ja teet kivoja juttuja kavereiden kanssa. Näin tuet kasvuasi, kehitystäsi ja hyvinvointiasi.

Muistathan, ettei pituus tai mikään muukaan ulkoinen olemus määritä sinua ihmisenä. Olet juuri sopiva sellaisena kuin olet!

Oliko vastauksesta hyötyä?