SeksiYleinen
Nimimerkki: Moi

Kainalokarvojen kasvu

Moikka! Elikkä oon siis 12 vuotias (kohta 13 vuotias) tyttö. Mulla alkoi kasvamaan toiseen kainaloon karvoja noin 3 kuukautta sitten. Vieläkään toiseen kainalooni ei ole kasvanut yhtäkään karvaa, onko tämä normaalia?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Murrosiän hormonitoiminta ja sen tuomat muutokset kehossasi ovat alkaneet ja merkkinä siitä näkyy karvojen kasvua kainalossasi. Varmaankin pikkuhiljaa huomaat, että myös toiseen kainaloosi alkaa tulla karvoja. On siis normaalia, että karvat kasvavat kainaloissa eri tahtisesti.

Myös muut muutokset kehossasi ilmaantuvat omaan tahtiinsa. Niitä ovat mm. hien haju, valkovuoto, häpykarvoitus jne. Hyvä, että seuraat kehoasi ja kiinnität huomiota siinä tapahtuviin muutoksiin. Omasta kehosta ja sen kehittymisestä kannattaa pitää hyvää huolta. Monipuolinen ja säännöllinen syöminen, riittävä lepo ja uni sekä liikunta ovat tärkeitä asioita, jotta voit hyvin ja kehosi saa riittävät ainekset kehittymiseen.

Kehon muutokset vievät useamman vuoden ja sinulla ne ilmenevät omaan tahtiisi. Ei siis kannata kiirehtiä niiden kanssa, eikä verrata muiden muutoksiin. Jos sinua vielä mietityttää murrosikään ja kehossa tapahtuviin muutoksiin liittyvät asiat, kannattaa jutella vaikkapa omien vanhempien tai kouluterveydenhoitajan kanssa.

Täältä voit myös lukea lisää murrosiästä ja kehossa tapahtuvista muutoksista.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?