Nuuska
Nimimerkki: Haittaako nuuska kasvuun

Jouduin testaamaan nuuskaa ja nyt pelkään, että se on vaikuttanut pituuskasvuuni.

Hei, olen 12v ja olen joutunut paineen alla testaamaan odensia. Se oli hirveää en ole sanonut vanhemmille pelkään että he etsivät kaverini ja kun en uskalla puhua tulin tänne koska pelkään että minusta tulee lyhyt koska jos minusta piti tulla 180cm pitkä tuleeko minusta vaan 160cm tai pahempaa olen nyt 150cm+

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerrot kokeilleesi nuuskaa ja olet huolissasi, vaikuttaako nuuskakokeilusi pituuskasvuun. On hyvä, ettet jäänyt yksin huolesi kanssa, vaan laitoit viestiä. Pituuskasvuun vaikuttavat monet eri tekijät, ja se on totta, että tupakkatuotteet voivat vaikuttaa tähän haitallisesti. On kuitenkin hyvin vaikea sanoa, kuinka paljon esimerkiksi nuuskaaminen voi yksistään hidastaa pituuskasvua. Kerrot kokeilleesi nuuskaa, joten tuskin tuosta yhdestä kokeilukerrasta on aiheutunut pysyvää haittaa. Tärkeintä on, ettet jatka nuuskakokeiluja.

Pituuskasvuun vaikuttaa myös perimä eli vanhempien, sisarusten ja muiden lähisukulaisten pituus ja pituuskasvu. Lisäksi ravitsemuksella ja yleisellä terveydentilalla on vaikutusta. Terveellisillä elintavoilla, kuten monipuolisella ravitsemuksella ja riittävillä yöunilla pystyy luomaan hyvät edellytykset kasvulle ja kehitykselle. Esimerkiksi pituuskasvun kannalta tärkeän kasvuhormonin eritys tapahtuu juuri yöllä.

Kerrot olevasi 12-vuotias. Pituuskasvu on tytöillä ja pojilla yleensä vähäistä juuri ennen murrosikää. Tytöillä murrosikä alkaa poikia aikaisemmin ja pituuskasvu on yleensä nopeimmillaan murrosiän keskivaiheilla. Pojilla pituuskasvu on nopeimmillaan murrosiän lopulla ja kasvupyrähdyksen jälkeen pituutta tulee hiljalleen lisää vielä muutaman vuoden ajan.

Kerroit kokeilleesi nuuskaa paineen alla. Sinun ei kuuluisi kokea painetta käyttää nuuskaa kaveriporukassasi. Voit rohkeasti sanoa ”ei kiitos” ja siten näyttää esimerkkiä myös muille. Kieltäytymällä nuuskasta osoitat ystävillesi, että osaat pitää puoliasi ja osaat myös pitää huolta terveydestäsi.

Nuuskasta ja pituuskasvusta ovat kysyneet myös nimimerkit viisitoistavuotias ja poika 15v. Lisää nuuskan haitoista voi lukea Fressiksen tietopankista.

Hyvää kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?