Liike

Jesse Puljujärvi: Olen aina ollut kova treenaamaan

Jesse Puljujärvi: Olen aina ollut kova treenaamaan
  1. Treeni ”Olen sitä mieltä, ettei homma saa jäädä ainakaan siitä kiinni, ettei olisi harjoitellut tarpeeksi. Esimerkiksi kesällä minulla oli yhtenä päivänä aamulla jäätreeni, iltapäivällä kävin punttisalilla, pelasin tennistä ja illalla oli vielä jäätreeni.

Kun treenaa paljon ja kovaa, pitää syödä terveellisesti, levätä riittävästi ja nukkua hyvin, jotta se treeni tarttuu. Ihan jääkiekon ehdoilla menen arjessa. Ei oikein aikaa jää muuhun. Kaveriporukkakin on lätkän kautta. Uni on tosi tärkeää. Illalla ei kannata olla hirveästi kännykällä. Laitan häiriötekijät pois ja menen ajoissa nukkumaan. Totta kai aamuisin joskus treeneissä väsyttää, mutta aina tykkään harjoitella.”

 

  1. Motivaatio ”Ikinä ei ole ollut sellaista, etten olisi halunnut mennä treeneihin. Aina olen halunnut pelata jääkiekkoa. Ei minulla ole muuta, mitä osaan ja haluan tehdä. Olen sitä mieltä, että siihen mitä osaa kannattaa panostaa ihan täysillä.

Olen aina ollut tosi vaativa itseäni kohtaan. Joskus käy hermo kireällä, jos ei pysy kiekko lavassa ja on tahmea olo. Siinä on minulla kasvun paikka ymmärtää, ettei aina voi kaikki sujua niin kuin haluaa.

 

  1. Menestys ”Ainoa tavoite on nyt ottaa pelipaikka NHL:ssä Edmonton Oilersissa. Teen kaikkeni, että saavutan sen. Varmasti saan mahdollisuuden. Saa sitten nähdä, miten käytän sen.

Kun olin 12–13-vuotias, Tornion ja Haaparannan alueella ei enää ollut hyvää joukkuetta, joten muutin nuorena poikana Ouluun lätkän takia. Oli tosi iso loikka muuttaa yksin, murrosikäkään ei ollut ihan alkanut. Mutta onneksi uskalsin lähteä, muuten en varmaan olisi tässä tilanteessa nyt. Viisi vuotta Kärpissä oli hienoa aikaa.

Nuorten maailmanmestaruuden jälkeinen huuma nousi aika isoksi, mutta ei häirinnyt jääkiekkoon keskittymistä – hyvin olen pystynyt pitämään pään kylmänä. Pelatessa ja treenatessa pystyy sulkemaan pois kaiken muun.

Vaikka jääkiekosta on tullut minulle ammatti, samalla lailla pelaan ja treenaan kuin ennenkin, rakkaudesta lajiin.

Jos jääkiekko ei olisi vienyt minua mukanaan, niin… varmaan pelaisin jääpalloa. Luistimilla olisin.”

 

Jesse Puljujärvi

”Pulju”

Ikä: 18

Pituus: 191 cm

Seura: Edmonton Oilers

Aiemmat seurat: Tornion IHC, Oulun Kärpät 2011–2016, Hokki 2014–2015

Saavutukset: Alle 18-vuotiaiden MM-hopea 2015, Suomen mestaruus 2015, nuorten maailmanmestaruus 2016, nuorten MM-turnauksen paras hyökkääjä ja arvokkain pelaaja 2016, alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruus 2016

Edmonton Oilersissa NHL-uraa käynnistelevä Jesse Puljujärvi on jääkiekkoilijana luonnonlahjakkuus, mutta huipputasolle tarvitaan myös lahjakkuutta harjoitella ja kykyä elää huippu-urheilijan elämää. 

Kysymys & vastaus

Moikka!

Koululiikunnassa tehdään ja kokeillaan erilaisia liikuntalajeja ja -harjoituksia, ja valitettavasti kaikki eivät aina tykkää kaikesta. Myöskään opettaja ei aina voi vaikuttaa siihen, mitä asioita liikuntatunneilla tehdään, koska tietyt jutut on tehtävä opetussuunnitelman mukaisesti.

Ikävä kuulla, että pitkän matkan juokseminen harmittaa sinua noin paljon. Onneksi liikuntatunneilla tehtävät jutut kuitenkin vaihtelevat, joten toivottavasti jokin toinen liikuntalaji olisi sinulle mieluisampi ja tuottaisi hyvää mieltä ja oloa. Jos et koe liikunnan iloa liikuntatunneilla, voisitko harrastaa vapaa-ajalla jotain sellaista liikuntaa, josta pitäisit? Liikuntamuotoja ja -lajeja on monia. Myös arkiliikunta, kuten pyöräileminen tai käveleminen kouluun, tai portaiden valitseminen hissin sijaan on hyvä tapa lisätä päiviin liikkumista.

Lisää liikkumisesta voit lukea Fressiksen tietopankista.

Aurinkoista syksyä!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kiva kuulla, että olet löytänyt itsellesi mukavia tapoja liikkua 😊

Lasten ja nuorten liikkumissuosituksissa suositellaan reipasta, rasittavaa ja monipuolista liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä. Kertomasi perusteella tämä täyttyy sinulla varmaankin monena päivänä lenkkien ja välituntipelien parissa. Todennäköisesti liikut siis pääsääntöisesti ihan riittävästi 😊 Tärkeää on myös se, että liikut tavoilla, joista itse tykkäät ja sinulle tulee hyvä mieli.

On myös hyvä muistaa, että ”liikuntaharrastuksia” voi täydentää arjessa liikkumisella. Päivittäinen liikkuminen voi siis rakentua lenkkeilyn ja pelailun lisäksi esimerkiksi koulumatkojen kulkemisesta kävellen/pyörällä tai portaiden käytöstä hissin sijaan.

Lisätietoa aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista.

Kivaa syksyä!

Fressis

Namikolinx: ”Vihasin koululiikuntaa”

Videolla Namikolinx kertoo koululiikunnan aiheuttamista negatiivista fiiliksistä ja siitä, miten hän kokee, ettei ole kovin liikunnallinen ihminen. Ala-asteella hän suorastaan kieltäytyi osallistumasta liikuntatunneille, mutta mitä tapahtui, kun lukioaikaan hän...

Julia Ahonen: ”Motivaatiota & Vinkkejä liikuntaan”

Julia Ahoinen kertoo Youtube-vidoellaan liikkumisen motivaation löytämisestä. Julia pohtii, miten motivoitua liikkumaan ja millaisia muutoksia rutiineihin voi tehdä helpoti. Kun liikkeen lisäämiseen lähtee pienillä teoilla, kuten rappusten valinnalla hissin...

MattePlays: ”Vein toimistoäijät kiipeilemään”

Youtube -videollaan MattePlays vie kollegoitaan kokeilemaan harrastustaan kiipelyä, eli boulderointia. Videon aikana hän innostaa etsimään ja kokeilemaan itseä kiinnostavia lajeja ja jakaa vinkkejä helppoon liikkeen lisäämiseen arjessa. Liikkeen lisääminen...

Millainen liikkuja olet?

Miten liikut arjessasi? Testaa millainen liikkujapersoona olet!

Tee testi