LiikeRytmiYleinen

Jenna Laukkanen: Haluan elää huippu-urheilijan elämää

Jenna Laukkanen: Haluan elää huippu-urheilijan elämää

Sotkamolainen Jenna Laukkanen, 21, on noussut uinnin kansainväliselle huipulle kovalla treenillä ja huippu-urheilijan elämäntavoilla.

 

Treeni: väsymys ei ole syy jättää väliin

”Olen vähän perfektionisti. Kaikki pitää tehdä viimeisen päälle tai jopa vielä vähän paremmin. En tingi mistään.

Olen aina ollut kovapäinen harjoittelija. Vaikka olisi kuinka väsyttänyt, en ole ikinä jäänyt treeneistä pois. Kova treenipäivä on sellainen, että nousen kuudelta, seitsemältä on kahden tunnin uintiharjoitus, päivällä on puolentoista tunnin salitreeni ja iltapäivällä vielä altaassa parin tunnin treeni.

Vesi on minulle kuin toinen koti. Viihdyn siellä.”

Urheilijan elämäntapa: unesta en tingi

”Minulle on ollut selvää, että haluan elää huippu-urheilijan elämää ja tehdä valinnat sen mukaan. Jos jollain porukalla on ollut erilaiset intressit, en ole jaksanut heidän kanssaan niin hengailla. Minulla on ollut aina nollatoleranssi tiettyihin asioihin. En sano, ettei koskaan saisi ottaa alkoholia, mutta olen tiennyt eri asioiden haittavaikutukset ja pitänyt oman linjani.

Joskus on ollut vaikea käsittää, miksi jotkut kaverit eivät ymmärrä valintojani. Ihmisillä on niin erilaiset lähtökohdat ja tavoitteet elämässä. Ei se aina helppoa ole ollut, mutta mikäpä sitten olisi. Ne kaverit ovat pysyneet, jotka ovat ymmärtäneet, miksi minulle on tärkeää olla aikaisin nukkumassa ja aikaisin aamulla treenaamassa.

Unesta en ole koskaan tinkinyt. Sitä pitää saada se 8–9 tuntia, että pystyy vetämään päivän treenit kunnialla läpi. Vasta nyt vähän vanhempana olen oppinut, millainen syöminen jeesaa ja vie eteenpäin. Nuorempana ei ollut oikein aikaa hifistellä ruoan kanssa, kun menin ihan minuuttiaikataululla kouluun ja treenaamaan.”

Tavoitteet korkealla: haaveena olympiamitali

”Viime vuosi oli tosi vauhdikas. On ollut paljon kisoja, ja olen löytänyt hyvin oman kansainvälisen tasoni tämän vuoden aikana.

Varsinkin nuorena harjoittelin tosi monipuolisesti, ja 14-vuotiaaksi asti pelasin myös jääkiekkoa. Minulla oli sydäntä siihenkin, mutta hyvän ja oikean valinnan tein. Enemmän minussa on yksilöurheilija-ainesta. Joukkueessa ei pysty vaikuttamaan kaikkeen, mutta yksilöurheilussa pystyy.

Se olympiamitali on edelleen haaveena. Nyt on neljä vuotta aikaa tehdä töitä Tokion kisoja varten.”

 

Jenna Laukkanen

Syntynyt: 2.3.1995

Pituus: 182 cm

Seura: Swimming Club Vuokatti

Saavutukset: EM-kulta 50 m rintauinti 2015; EM-kulta 100 m rintauinti 2015; 50 m rintauinnin EM-pronssi 2016; sekauintiviestin 4 x 100 m EM-pronssi 2016; kuusi Suomen ennätystä rintauinnissa.

 

Teksti ja kuva: Jussi Eskola

Katso myös

Kysymys
SeksiYleinen
Onko vaarallista Voiko finni muuttua patiksi rinnan sisällä? Mun nännissä on ollu iso finni ja nyt se on muuttunu sellaseks patiks mun nännin/tissin sisällä oon 12v tyttö onko normaalii?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

On ihan normaalia, että myös rintakehän/rintojen alueella voi joskus esiintyä finnejä. Finnit voivat olla pinnallisia tai tuntua joskus myös ihonalaisina ”patteina”. Joskus rintojen alueella voi esiintyä myös muunlaisia patteja. Useimmiten nuorilla tällaisetkin patit ovat ihan hyvälaatuisia muutoksia, kuten nesterakkuloita eli kystia, eikä niiden vuoksi ole syytä huoleen.

Mikäli asia kuitenkin vielä huolestuttaa sinua, kannustan sinua keskustelemaan asiasta esimerkiksi jonkun läheisen aikuisen kanssa. Voit myös olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan ja käydä tarkistuttamassa tilanteen hänen vastaanotollaan.

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Todellako Voiko suihkulla tehty itsetyydytys lisätä riskiä syövälle? Kysymystä ei poikkeuksellisesti julkaista sen pituuden vuoksi. Kysymys koskee sitä, onko suihkulla tapahtuva itsetyydytys riski millekään syövälle ja tarvitseeko siitä olla huolissaan jos näin...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi! Tämä on kysymys, jota useat nuoret miettivät ja jota aika-ajoin kysytään Fressiksessä paljon. 😊

Sinun ei tarvitse olla asiasta huolissaan, sillä itsetyydytys suihkulla ei ole riskitekijä millekään syövälle. Emättimeen ei kuitenkaan kannata ruiskuttaa suoraan vettä sen vuoksi, että emättimessä on oma normaali bakteerikanta, joka ylläpitää emättimen limakalvon tasapainoa. Runsas suihkuttelu suoraan emättimeen voi häiritä tätä normaalia bakteerikantaa ja aiheuttaa limakalvojen ärtymistä sekä emätintulehdustakin. Myös ulkosynnyttimien liiallisesta pesusta voi seurata alapään limakalvojen ärtymistä ja kuivumista. Hygienian kannalta hellä ulkosynnyttimien vesipesu päivittäin riittää. Emätin ei tarvitse puhdistuakseen huuhteluita tai suihkuja, vaan se puhdistaa itse itsensä esimerkiksi valkovuodon avulla.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Catlover Onko epäterveellistä nukkua lemmikin kanssa? Nukun mielestäni ihan hyvin, noin 8-9 tuntia yössä ja päivällä jaksan touhuta. Mutta mietin että pitäisikö nukkuessa voida hengittää täysin vapaasti? Onko epäterveellistä jos...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Lähtökohtaisesti unensaantisi kuulostaa hyvältä. Kerrot myös, että jaksat päivällä touhuilla, joten en olisi huolissani unestasi 😊 En usko, että kissan painolla on väliä yön aikana, mutta täysin varma asiasta en ole. Kissan pääsemistä makuuhuoneeseen yön aikana ei tarvitse estää etenkään, jos sen läsnäololla on positiivisia vaikutuksia sinun uneesi. Tärkeintä on, että koet itse nukkuvasi hyvin.

Lisäksi se, että kerrot kissan tuovan sinulle läheisyyttä, josta koet hyvää oloa, on hienoa. Läheisyytenne kertoo molemmin puolisesta luottamuksesta ja rakkaudesta. Se on ehdottomasti ihana ja voimauttava asia elämässä. Siitä kannattaa pitää kiinni <3

Jos asia kuitenkin jää vaivaamaan sinua, voit joskus kysäistä sitä lääkäriltä samalla, kun hoidat jotain muuta terveyteesi liittyvää. 😊

Ihania yhteisiä hetkiä sinulle ja rakkaalle lemmikillesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?