Mieli

Jännittäminen on normaalia!

Elämään kuuluu se, että jännittää vaikkapa esiintymistä tai sitä, mitä muut minusta ajattelevat. Siksi onkin lohdullista tietää, että iän myötä jännitys lievenee luonnostaan ja sitä voi oppia hallitsemaan tai hyödyntämään. Iän karttuessa emme enää myöskään murehdi niin paljon sitä, mitä muut meistä ajattelevat. On hyvä pitää mielessä, että myös muut ihmiset jännittävät todennäköisesti saman verran ja samoja asioita kuin sinäkin! 

Jännittäminen on normaalia!

Maailman ihmisistä ylivoimaisesti suurin osa pelkää esiintymistä yleisölle. Erilaisten tilanteiden jännittäminen on ihmisille normaalia ja kuuluu ihmisenä olemisen kokemuksiin. Jännittäminen on niin yleistä, että sille on annettu monta nimeä. Puhutaan esimerkiksi ramppikuumeesta, esiintymisjännityksestä, kilpailujännityksestä tai koejännityksestä.

Jännittäminen laukaisee hengissäselviytymisreaktion

Jännittäminen tuntuu usein epämiellyttävinä tuntemuksina kehossa ja erilaisina oireina: sydän pamppailee, kädet hikoilevat, huimaa ja heikottaa. Se johtuu siitä, että ihminen on edelleen se sama kivikautinen olento, jonka henkiinjääminen riippui siitä, kuinka hyvin hän pakeni vaaroja.

Tässä henkiinjäämisen seikkailussa meitä on auttanut oma supervoimamme eli sympaattinen hermosto. Se valmistaa elimistöä taistelemaan tai pakenemaan. Supervoiman avulla silmiemme pupillit laajenevat, jotta näkisimme pimeässä paremmin, hengityksemme kiihtyy ja verenpaine nousee. Sydämemme pumppaa verta kiivaammin ja hapenotto tehostuu. Tämä supervoima ei kuitenkaan aina tunnu miellyttävältä.

Ota jännittäminen hallintaan ja hyödynnä sitä

Psykologi Minna Martin on kirjoittanut, että jännittämisestä ei kannata eikä tarvitse luopua. Kyse on pikemminkin siitä, että saamme ”vatsassa tuntuvat perhoset liitelemään muodostelmassa”, eli opimme myös hyödyntämään jännittämistä.  Voima-asennot ja syvään hengittäminen voivat auttaa kehoa sekä karistamaan jännitystä että hyödyntämään jännityksen aiheuttamaa virkeää ja valpasta oloa.

Otetaan esimerkiksi supersankari ”Ihmenainen” ja hänen tavaramerkkinsä voimaposeeraus: kädet lanteilla, jalat erillään, olkapäät takana sekä katse itsevarmasti eteenpäin kohdistettuna. Tässä asennossa saat jännittävässä tilanteessa kehossasi virtaamaan ”testosteronihormonia”, joka auttaa sinua poistamaan pelkoja kehossa. Sen sanotaan myös vähentävän stressihormonia. Tällaista voima-asentoa kannattaa kokeilla itsekseen vaikkapa vessassa ennen jotain jännittävää tilannetta.

Lisätietoa jännittämisestä ja vinkkejä rentoutusharjoituksista:

Ja muista, jos olet katsomassa toisten esitystä: esiintyjääkin varmasti on jännittää. Ystävällisellä katseella ja hymyllä rohkaiset ja kannustat esiintyjää parhaimpaan suoritukseen!

Katso myös

Stressin kanssa pärjääminen

Stressin keskellä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, että mieli ja keho palautuvat. Stressiä aiheuttavista asioista puhuminen muille usein helpottaa... Lue lisää

Mielen vahvistaminen

Terveelliset elintavat ja säännöllinen arkirytmi ovat tärkeitä tekijöitä mielen hyvinvoinnille. Lue lisää

Tunteet saavat toimimaan – tunnista ne

Tunteilla on tärkeitä viestejä, jotka ohjaavat ihmisten ajatuksia ja toimintaa. Lue lisää
Artikkeli
Rytmi

En saa unta – mikä avuksi?

Silloin tällöin vaivaava unettomuus ei ole vakavaa. Jos unettomuus toistuu noin kolmesti viikossa usean kuukauden ajan, voi olla kyse unettomuushäiriöstä.

Artikkeli
MieliRytmi

Stressin hallinta

Stressaako? Tässä muutama vinkki stressin poistamiseen.

Artikkeli
Mieli

Iskikö stressi? Näin tasaat paineet!

Tunnista vaaranmerkit ja ota haltuun toimivat niksit stressin ja paineiden lievittämiseksi.