Tupakka
Nimimerkki: Poika2007

Huomaako hammaslääkäri satunnaisen tupakoinnin?

Olen polttanut noin 2 kuukauden sisään yhteensä 11 tupakkaa ja aijon lopettaa. Huomataanko hammas lääkärissä että olen polttanut?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että kirjoitat aikovasi lopettaa tupakoinnin kokeilukertojen jälkeen. Se onkin fiksuin ja viisain päätös, minkä voit omalla kohdallasi ja oman terveyden kannalta tehdä. Mitä aiemmin ja nopeammin lopetat, sitä helpompaa se on. Haluamme ehdottomasti kannustaa sinua pysymään tässä päätöksessä.

Hammaslääkäri saattaa huomata sen, jos on tupakoinut. Hammaslääkäri huomaa usein myös nuuskan käytön jättämät jäljet. On vaikea arvioida, voiko hammaslääkäri sinun tilanteessasi huomata tupakointia.

Voit kuitenkin mennä lääkäriin huoletta ja luottaa häneen näissä asioissa. Hammaslääkäriä nimittäin sitoo vaitiolovelvollisuus, joten ilman lupaasi hän ei saa kertoa tietojasi vanhemmillesi. Hammaslääkäri on suun terveyden ammattilainen ja hänen tehtävänään on ottaa tupakointi tai nuuskan käyttö kanssasi puheeksi ja rohkaista lopettamaan, mikäli hän havaitsee käytön jälkiä suussa. Voit myös itse luottamuksellisesti kertoa satunnaisesta tupakoinnista hammaslääkärille ja saada häneltä tarvittaessa vinkkejä tupakoinnin lopettamisen tueksi. Vinkkejä lopettamiseen voit käydä lukemassa myös Fressiksen sivuilta.

Keskustele siis rohkeasti hammaslääkärin kanssa ja voit vielä keskustelussakin tuoda esille, ettet halua vanhempiesi tietävän asiasta. Tsemppiä hammaslääkärikäyntiin ja tupakoinnin lopettamiseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?