SeksiYleinen
Nimimerkki: Justjoo

HPV:n parantuminen ja syöpä

Jotta hpv voisi aiheuttaa esim. Emättimen syöpää tai ulkosynnyttimien syöpää täytyisikö hpv infektion pitkittyä? Eli jos minulla on ohi mennyt ja parantunut hpv infektio voiko se silloin aiheuttaa ulkosynnyttimien syöpää tai emättimen syöpää?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Ihmisen papilloomaviruksia (HPV) on erilaisia ja vain osa HPV-tyypeistä aiheuttaa syöpää. Näitä HPV-tyyppejä kutsutaan myös suuren riskin HPV-tyypeiksi. HPV voi aiheuttaa sukuelinten, peniksen, peräaukon ja nielun- ja suun alueen syöpiä. Nuorilla syöpä on kuitenkin hyvin, hyvin harvinainen! Syövän syntymiseen vaaditaan suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Kaikki suuren riskin HPV-infektiot eivät suinkaan pitkity ja pitkittyneen infektionkin lisäksi tarvitaan myös muita syöpää edistäviä tekijöitä. Syövän riskiä lisää muun muassa tupakointi ja muut seksitaudit (erityisesti klamydia). Syövän kehittymiseen menee useita vuosia, keskimäärin noin kymmenen vuotta.

Kysyit, voiko parantunut ja ohimennyt HPV-infektio aiheuttaa syöpää. Jos virus on kokonaan poistunut ja infektio näin ollen myös parantunut, tämä kyseinen infektio ei tällöin pitkity ja etene syöväksi. HPV-infektio voi kuitenkin jäädä elimistöön tavallaan piiloon, huomaamattomaksi ja puhjeta joskus myöhemmin uudestaan. Jos kyseessä on suuren riskin infektio, joka pitkittyy, se voi mahdollisesti hiljalleen edetä syöväksi. On kuitenkin tärkeä muistaa, että valtaosa HPV-infektioista paranee itsekseen ja syöpä on nuorilla todella harvinainen!

Sama aihe on mietityttänyt Fressiksessä myös nimimerkkiä Hou.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?