SeksiYleinen
Nimimerkki: Yhyyy

HPV ja syöpä

Minulla on hpv, minua pelottaa että saisin kohdunkaulan syövän tai emättimen syövän tai ulkosynnyttimien syövän. Vaikka olen 16. Kun minun ikäisilläni ei ole sitä seulontaa niin eihän sillon voi tietää jos olisi vaikka syöpä? Näihin kaikkiin syöpiin liittyy hpv. Olen huolissani koska en voi tietää olisiko minulla syöpä

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

HPV-infektiot ovat kaiken kaikkiaan yleisiä ja vähintään kolme neljästä saa sellaisen elämänsä aikana. Alle 25-vuotiaita ei seulota, sillä nuorilla HPV-infektiot paranevat parin vuoden aikana lähes aina itsekseen. Elimistön oma puolustusjärjestelmä siis taltuttaa viruksen.

Ihmisen papilloomaviruksia on erilaisia ja vain osa näistä HPV-tyypeistä aiheuttaa syöpää. Näitä HPV-tyyppejä kutsutaan myös suuren riskin HPV-tyypeiksi. Jos kyseessä on suuren riskin infektio, joka pitkittyy, se voi mahdollisesti hiljalleen edetä syöväksi. Nuorilla kuitenkin myös nämä suuren riskin HPV-tyyppien aiheuttamat infektiot paranevat lähes aina itsekseen. Kaikki suuren riskin HPV-infektiot eivät suinkaan pitkity ja pitkittyneen infektionkin lisäksi tarvitaan myös muita syöpää edistäviä tekijöitä. Syövän riskiä lisää muun muassa tupakointi ja muut seksitaudit (erityisesti klamydia). Syövän kehittymiseen menee useita vuosia, keskimäärin noin kymmenen vuotta. Voit olla rauhallisin mielin, sillä nuorilla syöpä on hyvin, hyvin harvinainen!

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?