SeksiYleinen
Nimimerkki: 😩

HPV-infektion piiloutuminen ja eteneminen syöväksi

Minua huolettaa että jos hpv infektioni piiloutuu elimistööni ja puhkeaa joskus uudestaan niin saisinko sitten syövän? Jos se vaikka puhkeaa uudestaan 10 vuoden päästä? Olen 16.v. Paraneeko nuorilla hpv infektiot kokonaan sillä tavalla että ne eivät piiloudu elimistöön?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Suurin osa ihmisistä saa HPV-infektion jossain vaiheessa elämäänsä. Etenkin nuorilla HPV-infektiot paranevat parin vuoden aikana lähes aina itsekseen. Elimistön oma puolustusjärjestelmä siis taltuttaa viruksen.

Ihmisen papilloomaviruksia on erilaisia ja vain osa HPV-tyypeistä aiheuttaa syöpää. Näitä HPV-tyyppejä kutsutaan myös suuren riskin HPV-tyypeiksi. HPV voi aiheuttaa sukuelinten, peniksen, peräaukon ja nielun- ja suun alueen syöpiä. Nuorilla syöpä on kuitenkin hyvin, hyvin harvinainen! Syövän syntymiseen vaaditaan suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Kaikki suuren riskin HPV-infektiot eivät suinkaan pitkity ja pitkittyneen infektionkin lisäksi tarvitaan myös muita syöpää edistäviä tekijöitä. Syövän riskiä lisää muun muassa tupakointi ja muut seksitaudit (erityisesti klamydia). Syövän kehittymiseen menee useita vuosia, keskimäärin noin kymmenen vuotta.

Jos virus on kokonaan poistunut elimistöstä ja infektio näin ollen myös parantunut, tämä kyseinen infektio ei tällöin pitkity ja etene syöväksi. HPV-infektio voi kuitenkin jäädä elimistöön tavallaan piiloon, huomaamattomaksi ja puhjeta joskus myöhemmin uudestaan. Jos kyseessä on suuren riskin infektio, joka pitkittyy, se voi mahdollisesti hiljalleen edetä syöväksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että suurin osa HPV-infektioista paranee itsekseen ja syöpä tosiaan on nuorilla todella harvinainen!

Lisätietoa HPV:stä voit halutessasi lukea Fressiksestä. Sama aihe on mietityttänyt Fressiksessä myös mm. nimimerkkejä Yhyy ja Hpv.

Aurinkoisia kesäpäiviä!

Oliko vastauksesta hyötyä?