SeksiYleinen
Nimimerkki: Moi

HPV-infektioiden paraneminen

Hpv virukset paranevat nuorilla lähes aina itsestään. Tarkoittaako tämä pelkästään alapään viruksia vai paraneeko nuorilla myös suun ja nielun hpv virukset lähes aina itsestään? Niin että ne eivät aiheuta syöpää?

Hei ja kiitos kysymyksestä!

HPV-infektiot ovat kaiken kaikkiaan yleisiä ja vähintään kolme neljästä saa sellaisen elämänsä aikana. Olet todellakin oikeassa siinä, että nuorilla HPV-infektiot paranevat lähes aina itsestään. Näin tapahtuu myös suun ja nielun alueen HPV-infektioiden kohdalla. Elimistön oma puolustusjärjestelmä siis useimmiten taltuttaa viruksen.

Ihmisen papilloomaviruksia on erilaisia ja vain osa HPV-tyypeistä aiheuttaa syöpää. Näitä HPV-tyyppejä kutsutaan myös suuren riskin HPV-tyypeiksi. Jos kyseessä on suuren riskin infektio, joka pitkittyy, se voi mahdollisesti hiljalleen edetä syöväksi. Kaikki suuren riskin HPV-infektiot eivät suinkaan pitkity ja pitkittyneen infektionkin lisäksi tarvitaan myös muita syöpää edistäviä tekijöitä. Syövän riskiä lisää muun muassa tupakointi ja muut seksitaudit (erityisesti klamydia). Syövän kehittymiseen menee useita vuosia, keskimäärin noin kymmenen vuotta. Nuorilla syöpä on hyvin, hyvin harvinainen! Nuorilla myös nämä suuren riskin HPV-tyyppien aiheuttamat infektiot paranevatkin lähes aina itsekseen.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?