Seksi
Nimimerkki: Sanni

HIV:n tarttuminen

Hei!

En ole ollut yhdynnässä viellä mutta olemme tyttöystäväni kanssa keskustelleet asiasta. Ja olemme toistemme ensimmäiset seksikumppanit niin emme seksitauteja voi saada mutta voiko hiv virus syntyä jos kummallakaan ei ole ollut aiempia kumppaneita? Ja olen yrittänyt hakea netistä mutta en ole löytänyt niin voiko hiv tarttua kahden naisen yhdynnässä? Jos tämä on mahdollista kuinka yleistä se on?

Kiitos etukäteen jo vastauksesta!!

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hyvä, että pohditte turvaseksiä ja seksitaudeilta suojautumista.

HIV voi tarttua emätin- tai anaaliyhdynnässä, jos käytössä ei ole kondomia ja toisella kumppanilla on HIV-tartunta elimistössään. Virus voi tarttua tällöin emättimen eritteiden tai sperman välityksellä limakalvokontaktissa tai rikkinäisen ihon kautta. HIV voi tarttua myös suojaamattomassa suuseksissä näiden eritteiden kautta, jos kumppani saa näitä eritteitä suuhunsa. HIV voi tarttua myös vauvaan HIV-positiiviselta äidiltä raskauden, synnytyksen tai imetyksen kautta. Virus voi tarttua myös veren- tai elinsiirron yhteydessä (Suomessa testataan siirrettävä veri ja elimet hyvin tarkasti). Lisäksi tartunnan voi saada likaisten huumeneulojen kautta. Jos HIV:tä sairastavalla on riittävä lääkitys, HIV:n ei pitäisi tarttua ja säännöllisen lääkityksen avulla tartunnan saanut voi viettää normaalia elämää.

Kahden naisen välisessä seksissä HIV voisi esimerkiksi tarttua suuseksin kautta. Yksittäisen parin kohdalla on vaikea arvioida, kuinka suuri riski tartunnalle olisi. Jos teillä kummallakaan ei ole ollut toisia seksikumppaneita ja kumpikaan ei ole saanut HIV-tartuntaa mitään muuta kautta, ette voi tartuttaa toisianne eikä HIV voi syntyä teidän välisessänne seksissä.

Hyvä sääntö kuitenkin on, että aina uuden kumppanin kanssa kannattaa käyttää niin yhdynnässä kuin suuseksissäkin kondomia tai suuseksisuojaa. Kondomin ja suuseksisuojan käyttö suojaa tehokkaasti HIV:ltä ja myös muilta seksitaudeilta. Kondomista voi saada suuseksisuojan halkaisemalla sen. Kun kondomista tai suuseksisuojasta halutaan luopua kumppanin ollessa vakituinen, kannattaa käydä ensin seksitautitesteissä. Turvaseksin avulla seksistä voi nauttia huoletta!

Voit lukea lisää HIV:ltä ja muiltakin seksitaudeilta suojautumisesta täältä. Suuseksisuojasta saat tietoa Fressiksen sivuilta.

Ihanaa joulun odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?