SeksiYleinen
Nimimerkki: Sandra

Hidradenitis suppurativa, e-pillerit ja raskaus

Kärsin hidradenitis suppurativa nimisestä ihotaudista. Syön e-pillereitä hoidoksi. Nyt haluaisin kuitenkin tulla raskaaksi. Jos jätän pillerit siksi aikaa pois että tulen raskaaksi, voinko jatkaa e-pillereiden syömistä raskaana ollessani vai voiko ne keskeyttää raskauden tai vaikuttaa jotenkin sikiön kehitykseen?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hidradenitis suppurativa eli märkivä hikirauhastulehdus on aknen kaltaisiin sairauksiin kuuluva ihosairaus, joka ilmenee toistuvina paiseina ja arpimuutoksina taivealueilla (esim. nivuset ja kainalot). Hidradenitis suppurativa voi vaikuttaa merkittävästi siitä kärsivän henkilön elämänlaatuun etenkin, jos tauti on hankala.

Kuulostaa siltä, että olet saanut e-pillereistä avun vaivaasi. Valitettavasti e-pillereitä ei voi käyttää raskauden aikana. Lisäksi imetyksen aikana e-pillerit voi aloittaa vasta kuuden kuukauden kuluttua synnytyksestä. E-pillerit voivat sisältämänsä estrogeenin vuoksi heikentää äidin maidoneritystä ja lyhentää imetyksen kestoa. Ilmeisesti e-pillereiden tahaton käyttö raskauden alkuvaiheessa ei aiheuta merkittävää epämuodostumariskiä sikiölle, mutta tietoa e-pillereiden pitkäaikaisen käytön seurauksista raskauden aikana ei luonnollisesti ole. E-pillerit on siis syytä lopettaa toki silloin, jos haluaa yrittää raskautta, mutta myös silloin, kun saa tietää olevansa jo raskaana.

Jos yrität nyt raskautta ja tulet raskaaksi, joutunet tauottamaan e-pillerit yli vuodeksi. Se on tietysti harmillista, jos e-pillerit ovat rauhoittaneet ihosi tilannetta. Raskauden ja imetyksen aikana on kuitenkin mahdollista käyttää paikallisvalmistetta oireilevien ihoalueiden hoitoon. Tulehtuneita alueita ja paiseita voidaan myös tarvittaessa hoitaa lyhyellä antibioottikuurilla. Lisäksi kannattaa välttää ärsyttäviä tekijöitä. Ihon hautumista voi ehkäistä tarvittaessa esimerkiksi talkkipuuterilla.

Sinun kannattaisi hakeutua lääkärin vastaanotolle keskustelemaan hoitovaihtoehdoista, jos ihosi alkaa oireilla e-pillereiden lopettamisen jälkeen. Lääkärin kanssa voitte yhdessä pohtia tilanteeseesi sopivaa hoitovaihtoehtoa!

Mukavaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?