SeksiYleinen
Nimimerkki: Huolissani

Herpeksen tarttuminen

Hei!
Poikaystävälläni on sukupuoliherpes. Miten voin itse suojautua? Jos hän on antanut suuseksiä naiselle, jolla myös tartunta, niin voinko minä saada herpeksen kun suutelen poikaystävääni?
Jos olen oireeton kantaja suuherpekselle, voinko silti saada genitaaliherpeksenkin?
Missä ja miten voin varmistaa, löytyykö minulta herpes-virus? Olen oireeton.

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Asia on hiukan monimutkainen. Herpesviruksia on erilaisia, ja suun ja sukuelinten tulehduksia aiheuttavat virustyypit HSV1 ja HSV2. Ne voivat olla käytännössä missä tahansa päin kehoa. Huuliherpes on yleinen, se löytyy isolta osalta suomalaisia. Useimmiten tartunta on saatu jo lapsena, esimerkiksi omilta vanhemmilta. Sukuelimissä herpestä on noin joka viidennellä, eli harvinaisuus ei ole sekään. Kaikki virusta kehossaan kantavat eivät suinkaan oireile mitenkään.

Poikaystävälläsi on siis sukuelinherpes. Tauti tarttuu herkimmin silloin, kun iholla on oireita, eli kutinaa, kihelmöintiä, rakkuloita tai parantuvia rakkuloita. Herpes voi kuitenkin tarttua myös silloin, kun mitään oireita ei ole, mutta se saattaa olla vähän harvinaisempaa. Suojautuminen tarkoittaa siis sitä, että kun poikaystävällisiä on oireita ja harrastatte seksiä, käytätte huolellisesti kondomia. Tämä ei takaa täysin suojautumista, sillä virusta voi olla myös alueilla, jota kondomi ei peitä.

On hieman epäselvää suojaako huuliherpes sukuelinherpekseltä, jos nämä ovat eri virustyyppiä. On mahdollista, että huuliherpeksen kantajalla on vasta-aineita veressä, jotka voivat suojaavat toisen herpesvirustyypin aiheuttamalta sukuelinherpeksen tarttumiselta. Tämä toimii toisinkin päin.

Kysyit myös suuseksiin liittyvästä tilanteesta. Jos poikaystävälläsi olisi kehossaan sama virustyyppi kuin henkilöllä, jolle hän on antanut suuseksiä, hänellä on vasta-aineita tätä virusta vastaan, joten loogista olisi, ettei hänelle tulisi oireita suuhun ja kasvojen alueelle. Näin riski sinun tartuttamiseen suudellessa on pieni. Mutta jos virustyypit ovat erilaiset, on tilanne tuo yllä kuvattu – eli tarttumisen riski on pienentynyt, mutta olemassa.

Jos sinulla ei ole mitään oireita, ei oikein ole testiä, jolla asiaa setviä. Vasta-ainemittauksia tehdään joskus verestä. Jos oireita tulisi, on tilanne toinen.

Herpesjutut ovat tosi kinkkisiä, jos niitä lähtee miettimään erilaisten skenaarioiden kautta. On syytä välillä myös lohduttaa itseään – kyseessä on hyvin yleinen vaiva, johon on olemassa lääkitystä oireiden lievittämiseen. Suurimmalla osalla kuitenkin herpeksen kantajista tauti oireilee vähän ja harvoin. Iso osa tuskin edes tietää kantajuudestaan. Siksi ei kannata käyttää aivan valtavasti aikaa ja energiaa asiasta huolehtimiseen. Jos asia sinua kuitenkin vielä vaivaa, on hyvä jutella asiasta vielä esimerkiksi lääkärin kanssa.

Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?