Seksi
Nimimerkki: Huolestuttaa

Harrastaminen ja mieliteot kuukautisten aikana

Moi! Olen 12v Tyttö, minua huolestuttaa menkat minulla alkoi menkat noin vuosi sitten. Minua vain huolestuttaa, kun menkkojen aikana minula on harratuksia esim voimistelu ja en tiedä kannataako siellä käydä menkkojen aikana? Voiko käydä ratsastamassa menkkojen aikana? Kannataako menkkojen aikana juoda enrgiajuomia sillä olen koukussa niihin ja juon viikossa ehkä 3-5. Ja minua pelottaa kun tänä vuonna alkaa taas koulu-uinnit ja en uskalla mennä sinne ja en myöskään uskalla sanoa minun opettajalle et minulla olisi menkat koska hän on mies. onko normaalia että menkkojen aikana tekee mieli suklaata? Ja minulla on tosi kovat kivut menkoissa ja niihin kipuihin ei auta enää särkylääke tai burana mitä pitäis tehdä.

Moikka ja kiitos kysymyksistä!

Pohdit, voiko kuukautisten aikana osallistua harrastuksiin. Kuukautisten ei pitäisi estää normaalia elämää, eli voit käydä harrastuksissa samalla tapaa kuin muulloinkin, vaikka sinulla olisi kuukautiset. Myös uimassa voi käydä kuukautisten aikana. Tällöin suojana tulisi vain käyttää tamponia tai kuukuppia. Tamponin käytöstä on ehkä helpompi aloittaa, koska kuukuppia asettaessa sormet täytyy uskaltaa työntää emättimeen ja jopa vähän venyttää emättimen seinämää. Emättimen suuaukko voi myös olla hieman tiukka. Tamponin käytön voi silti hyvin aloittaa, kannattaa vain aloittaa pienimmästä koosta. Tamponin asettaminen voi alkuun tuntua hankalalta, mutta se onnistuu varmasti, kun rauhassa opettelee.

Kerroit myös, että kuukautisesi ovat kivuliaat ja ettei tavallinen särkylääke auta kipuihin. Kuukautiskivuista ei tarvitse kärsiä ja niihinkin on saatavilla apua. Voisitko kertoa asiasta esimerkiksi huoltajallesi tai jollekin muulle turvalliselle aikuiselle? Voisitte sitten yhdessä varata tarvittaessa ajan lääkärin vastaanotolle, josta saat apua kipujen lievittämiseksi. Ymmärrän, että näistä asioista keskustelu voi alkuun tuntua hankalalta, mutta nämä asiat ovat tärkeitä hoitaa ja monelle aikuiselle asiat ovat ihan tuttuja, joten sinun ei tarvitse pelätä niistä kertomista. Lisäksi voit yhdessä huoltajan tai muun turvallisen aikuisen kanssa keskustella siitä, jos tuntuu, että kuukautiset haittaavat osallistumista esimerkiksi koulun uinteihin. Kuukautisista löydät paljon hyvää tietoa Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.

Viestissäsi pohdit myös, onko normaalia, että kuukautisten aikaan tekee mieli suklaata. Kuukautisiin voi liittyä monenlaisia asioita ja kuukautisten aikaan joidenkin tekee esimerkiksi tavallista enemmän mieli herkkuja. Tämä on siis ihan normaalia. Mietit myös, kannattaako kuukautisten aikana juoda energiajuomia. Energiajuomia ei ylipäänsä suositella alle 15-vuotiaille, sillä ne sisältävät runsaasti kofeiinia. Kofeiinista voi aiheutua nuorelle monenlaista haittaa ja se voi esimerkiksi vaikeuttaa nukahtamista sekä heikentää unenlaatua. Kofeiini voi myös aiheuttaa riippuvuutta ja viestissäsi kerroitkin, että tunnet olevasi koukussa energiajuomiin. Lisäksi energiajuomat sisältävät paljon sokeria, eivätkä siksikään sovi päivittäiseen ruokavalioon. Lisätietoa energiajuomista ja vinkkejä niiden käytön lopettamiseen löydät Fressiksen artikkelista.

Tsemppiä, asiat varmasti järjestyvät! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?