NuuskaTupakka

Gasellit-Miikka: ”Valitsin terveen elämän ilman orjuuttavia aineita”

Gasellit-yhtyeen Hätä-Miikka huomasi muutaman vuoden kokeilun jälkeen, ettei tupakoinnissa ja nuuskaamisessa ole mitään järkeä. Lue miten Hätä-Miikka pääsi eroon nikotiinista.

Gasellit-Miikka: ”Valitsin terveen elämän ilman orjuuttavia aineita”

Gasellit-yhtyeestä tuttu Hätä-Miikka alias Miikka Niiranen, 30, pelasi yläasteiässä jääkiekkoa ja hengaili myös bändiympyröissä.

”Lätkässä vedettiin nuuskaa ja bändipiireissä tupakkaa. Eihän siinä mitään järkeä ollut, pistää esimerkiksi nuuska huuleen ennen peliä tai käydä metsässä tupakalla alkulenkin aikana, mutta ryhmäpaine oli kova ja niin vaan tehtiin.”

Lätkäpukuhuoneiden ja koululuokkien seinät, katot ja roskikset olivat täynnä käytettyjä nuuskapusseja ja mällejä. Joka paikassa, kuten kodeissa, työpaikoilla ja kahvioloissa, poltettiin.

”Nuuskaa ja tupakkaa käyttäessämme olimme muka enemmän inessä. Nuuskasta minulle tuli kuitenkin useimmiten paha olo, enkä ikinä koukuttunut siihen. Tupakkaa tuli polteltua enemmänkin, esimerkiksi heti aamusta ja koulussa välitunneilla.”

Hätä-Miikka huomasi aika nopeasti, että tupakointi ja nuuskaaminen nakersivat terveyttä ja heikensivät oloa.

”Tulin helposti kipeäksi. Oli jatkuvaa räkäisyyttä ja pitkittyneitä hengitystieoireita. En jaksanut olla aina köhäinen ja yskäinen, joten halusin lopettaa. Rahaakin meni tupakkaan ihan liikaa.”

Pyristellen eroon nikotiinista

Hätä-Miikka lopetti tupakoinnin ja nuuskaamisen parikymppisenä, mutta sortui välillä.

”Heikkona hetkenä pummasin tupakan kahvitauolla tai pistin nuuskan huuleen, kun katsottiin kaveriporukan kanssa lätkän MM-kisoja. Siitä tuli kuitenkin vaan oksettavan huono olo ja paha maku suuhun. Ei todellakaan tehnyt mieli aloittaa uudestaan.”

Miikka myöntää, että etenkin tupakasta irtautuminen tuntui alussa melkoiselta pyristelyltä.

”Se oli hampaiden kiristelyä. Silloinen tyttöystävä poltti, ja kun juteltiin puhelimessa, kuulin kuinka, hän veteli sauhuja parvekkeella. Sitä tuntui vaikealta kuunnella, mutta ei se horjuttanut minun päätöstäni.”

”Minulla oli jonkin aikaa vähän kiukkuinen olo. Painokin taisi vähän nousta, koska tuli syötyä enemmän herkkuja.”

Lopettamispäätös oli kuitenkin hyvä ja vakaasti tehty, joten Miikka pääsi nikotiinista eroon. Pari kuukautta meni siihen, että tupakkaa ei tehnyt ihan koko ajan mieli. Sekin kannusti, kun olo alkoi kohentua.

”Puolen vuoden päästä koin päässeeni kokonaan tupakasta eroon.”

Gasellit-Miikka: ”Ei kannata siedättää itseään ”

Hätä-Miikka korostaa, että lopettamispäätös pitää tehdä itse ja itsenäisesti ilman, että odottaa kavereiden tukea. Ei kannata liioin ryhtyä moralisoimaan niitä, jotka vielä polttavat tai nuuskaavat.

”Monet tupakkalakot romutettiin, kun kaverit härnäsivät lakkoilevaa tai lopettamista yrittävää. Hyvä aikeet kaatuivat kettuileviin kommentteihin.”

”Mutta kun onnistuu pääsemään irti, eikä välitä muista tai häiriinny muiden tupakoinnista, itseluottamus kasvaa. Tuntuu hyvältä, että itse voi vaikuttaa niin paljon omaan elämäänsä.”

Hätä-Miikkaa itseään ahdistaisi ajatus elämästä jokin aineen orjuuttamana. Hän ei juo enää edes kahvia, koska siihenkin muodostuu monilla riippuvuussuhde.

Tupakkaan ja nuuskaan ei voi hänen mielestään edes jäädä vahingossa koukkuun, koska ne sekä maistuvat että haisevat pahalle. Ei siis kannata siedättää itseään terveyttä tuhoavaan tapaan.

”Rööki voi ikään kuin kasvaa ihmiselle käteen ja muodostua automaattiseksi tavaksi. Mutta se ei maistu hyvältä, joten polttamiseen pitää oikein erikseen totutella.”

”Eikä ihminen luonnostaan pistä huuleensa mustaa haisevaa mönjää ja kehitä toleranssia, ettei joka kerta ala oksettamaan ja pyörryttämään. Nuuskaankin pitää siis totutella tietoisesti.”

Fakta

Kuka: Miikka Niiranen eli Hätä-Miikka
Mistä tunnetaan: Gasellit-yhtyeestä
Kotipaikka: Helsinki
Harrastukset: piirtää, tykkää tutustua ihmisiin ja asioihin
Lempiruoka: quesadillat
Motto: Keep it jovial!

 

Teksti Susanna Cygnel, kuva Milka Alanen

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavukeTupakka
Nimimerkki: Moi
Ikä: 13-15v
Miksi sydän lyö nopeampaa hatsien jälkeen? Miksi minun sydän lyö nopeampaa hatsejen jälkeen?
Fressis

Moi vaan nimimerkki “Moi’’! 

Viestistäsi ei käy ilmi, puhutko tupakan vai sähkösavukkeen hatseista, mutta molemmissa tapauksissa mainitsemasi sydämen lyöntien nopeutuminen eli sykkeen nousu johtuu todennäköisesti näiden tuotteiden sisältämästä nikotiinista.  

Nikotiini on riippuvuutta aiheuttava aine, joka rasittaa elimistöä ja haittaa sen normaalia toimintaa. Nikotiini supistaa verisuonia, jolloin sydän joutuu työskentelemään kovemmin aiheuttaen verenpaineen ja sykkeen nousun. Samalla verenkierto lihaksissa heikkenee ja lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti vaikeutuu. Tämä saa aikaan sen, etteivät lihakset toimi parhaalla mahdollisella tavalla ja suorituskyky kärsii.
 
Nikotiinilla on myös paljon muita haittoja terveydelle, joista voit halutessasi lukea lisää
täältä. Pitkäaikainen nikotiinin käyttö esimerkiksi lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksille. 

On hienoa, että kiinnität huomiota oman kehosi tuntemuksiin! Seuraavaksi rohkaisisin sinua pohtimaan sitä, voisitko jatkossa välttää tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön kokonaan. Näin väistäisit jatkossa myös tällaiset haittavaikutukset.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka
Nimimerkki: Tyyppi
Ikä: 9-12v
Näkyykö nikotiini verikokeissa? Näkyykö verikokeessa jos käyttää nikotiinia ja jos näkyy niin kerrotaanko siitä vanhemmille jos on 12?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi!

Verikokeista on teoriassa kyllä mahdollista tutkia nikotiinia, mutta tavallisten verikokeiden yhteydessä nikotiinia ei verestä tutkita. Tämän puolesta verikokeita ei kannata ainakaan siis jännittää tai jättää niihin menemättä. Eikä sinun tarvitse siis myöskään pelätä, että vanhempasi saisivat tietää nikotiinituotteiden käytöstä tätä kautta 😊

Haluaisin kuitenkin rohkaista sinua miettimään, voisitko jutella nikotiinituotteiden käytöstä itse vanhempiesi kanssa? Voit ehkä pohtia miksi tuotteita käytät ja mitä niistä ylipäätään ajattelet, ja kertoa sen heille? Näin ollen sinun ei tarvitsisi myöskään jännittää sitä että jäät heille käytöstä jotain muuta kautta kiinni.

Voi olla, että odotat vanhempiesi reaktion olevan jollain tavalla ikävä, koska et selvästi halua vanhempiesi tietävän asiasta. On luonnollista, että vanhempien huoli sinun terveydestäsi saattaa näkyä ulospäin vahvana reaktiona tällaiseen asiaan. Siksi olisikin hieno juttu, jos ottaisit asian itse puheeksi – reaktio asiaan voi olla sen myötä lempeämpi.

Vanhempiesi mahdollinen huoli nikotiinituotteiden käytön vaikutuksista terveyteesi on toki aiheellinen. Nikotiinista ei ole sinun ikäisellesi nuorelle valitettavasti muuta kuin haittaa.

Joskus voi tuntua, että tuotteiden käytöstä on ”hyötyä” esimerkiksi kaverisuhteissa. Onkin hyvä pohtia, onko käytöstä aiheutuvat hyödyt, mitä ikinä koetkaan niiden olevan, sen arvoisia, että vahingoitat terveyttäsi jatkamalla tuotteiden käyttöä. Lopettamalla käytön säästyt monilta haitoilta, joita nikotiinituotteiden käyttö aiheuttaa. Voit lukea niistä halutessasi lisää Fressiksestä.

Jos sinua mietityttää jokin muu asia nikotiinituotteiden käyttöön liittyen, voit aina laittaa meille uuden kysymyksen! Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
NikotiinipussitNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka

Miksi nikotiinittomuus on urheilijalle hyvä valinta?

Jos urheilijana haluaa saavuttaa huippusuorituksia ja ylläpitää terveyttään, kannattaa pysyä erossa nikotiinia sisältävistä tuotteista.