Yleinen

Elämä ilman tupakkaa: 5 x näin se vaikuttaa treeniin

Elämä ilman tupakkaa: 5 x näin se vaikuttaa treeniin

Kun lopetat tupakan, nuuskan ja sähkötupakan käytön, kehosi alkaa toimia uudella vaihteella.

 

  1. Sinusta tulee vahvempi, nopeampi ja taitavampi, koska et pilaa myrkyillä mahdollisuuttasi kehittyä.
  2. Lihaksesi saavat tarpeeksi happea, vaikka tulisi tiukka paikka salilla tai kentällä. Tupakoitsijalla puolestaan nikotiini supistaa verisuonia ja estää hapen pääsyä lihaksiin.
  3. Elämä ilman tupakkatuotteita kasvattaa habaa! Rakennusaineet, kuten proteiini, kulkevat tehottomasti lihaksiin, jos verisuonet ovat supistuneessa tilassa nikotiinin takia.
  4. Enää et olekaan vika, vaan ehkä jopa eka. Tupakan häkä heikentää hapen kulkua sydämeen. Sydän yrittää korvata hapenpuutetta sykkimällä entistä nopeammin, mikä kuluttaa taas yhä enemmän happea. Lihakset eivät saa tarpeeksi happea ja väsyvät helposti.
  5. Palaudut nopeasti. Urheilijan kehon pitäisi nollata rankka suoristus tehokkaasti. Jos kehossa on koko ajan nikotiinia ja muita myrkkyjä, palautuminen hidastuu ja lihasvammojen riski lisääntyy.

 

Lähteet: THL, Suomen Hammaslääkäriliitto, Terveyskirjasto ja Käypä hoito -suositukset, Stumppi-asiantuntijat Hengitysliitosta, lääkäri Markku Arvela

Kuva: Fotolia

Katso myös

Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Moi
Ikä: 16-18v
Näppylät ja valkoiset läiskät alapäässä Moikka! Mulla on siis alapäässä valkoisia läiskiä ollut jo ainakin reilu puolivuotta sekä vielä häiritsevämpi juttu on, että reilu viikko sitten tuli punaisia kutittavia...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistä!

Kuulostaapa ikävältä vaivalta, ja harmillista että se haittaa nukkumistakin. Valitettavasti asiaa on kuitenkin vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella. Siksi ehdotankin, että olisit asiasta yhteydessä vielä terveydenhuollon ammattilaiseen, kuten kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Näin saat asiaan paremmin selvyyden ja avun, ja myös huolen pois mielestäsi. On hyvä muistaa, että tällaiset tilanteet ovat heille arkipäivää, joten asiasta kysymistä ei tarvitse ainakaan millään tavalla nolostella.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Epävarma
Ikä: Yli 18v
Mistä tietää, milloin pitää mennä lääkäriin? Missä kohtaa pitää/kannattaa/on ok mennä lääkäriin? Jos itsellä on ollut subjektiivisesti lieviä oireita (jotka tosin vaikuttavat viittaavan krooniseen sairauteen x jota en nyt rupea...
Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Jos sinulla on huolta terveyteesi tai jaksamiseesi liittyen, suosittelen sinua ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä terveydenhuollon palveluihin. 😊  Jos olet opiskelija, voit olla yhteydessä esimerkiksi opiskelijaterveydenhuoltoon, ja jos työntekijä, voit ottaa yhteyttä työpaikkasi mahdollisesti tarjoamiin työterveyspalveluihin. Voit myös tottakai soittaa omalle terveysasemallesi, ja he osaavat sitten ohjata sinut asiasi kanssa eteenpäin.

En pidä sitä todennäköisenä, että terveydenhuollon ammattilaiset arvostelisivat sitä, missä vaiheessa hakeudut lääkäriin. Tärkeintä on, että saat apua niihin asioihin, joista olet huolissasi. Olivat ne sitten kuinka pieniä tai suuria tahansa. 😊 Rohkeasti vain!

Tässä vielä ohjeet lääkärille hakeutumiseen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Heebo
Ikä: 16-18v
Sairauden pelko Oon 17-vuotias poika ja noin 1 1/2 vuotta peniksessä on ollut ilmeisesti helminystyjä tai jotain. Lomalla tullu taas pelko siitä jos onkin joku harvinainen...
Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestä!

Erilaisten vakavien sairauksien pelko on yleinen oire, etenkin ahdistuneisuudesta kärsivillä. Olet ilmeisesti kuvien perusteella päätellyt itse peniksen näppylöiden laadun, ja hyvin todennäköisesti osunut oikeaan sen suhteen että ne ovat helmiäisnystyjä. Helmiäisnystyt ovat tavallisia ja yleensä hyvin tunnistettavia ja siis täysin hyvälaatuisia ihomuutoksia. Niistä ei tarvitse siis olla huolissaan.

Sairauksien toteaminen ja tarvittaessa hoidon määrittäminen ovat lääkärin työtä. Koska asia sinua selvästi vaivaa ja ahdistaa, ehdottaisin sinulle kertaalleen vielä lääkärikäyntiä, jolloin saisit varmuuden asiaan. Usein tämä jo rauhoittaa mieltä merkittävästi.

Millä tolalla ahdistuneisuushäiriösi hoito on? Onko sinulla hoitokontakti johonkin tahoon? Erilaiset pelot ja huolet reagoivat usein terapeuttiseen käsittelyyn. Jos sinulla on hoitokontakti, voisit siellä vielä jutella myös lääkityksestäsi, josta mainitset, ja kysyä tulisiko sitä jollain tavalla tarkastella uudestaan. Lievempiä ahdistusoireita voi lievittää myös työstämällä niitä itse esimerkiksi mielenterveystalon ahdistuksen omahoito-ohjelman avulla. Löydät sen täältä.

Ensisijaisesti neuvoisin sinua kuitenkin käymään lääkärissä näyttämässä iholöydöstäsi, jotta saisit sitä kautta mielenrauhaa. Ja tämän jälkeen tarvittaessa sitten ottamaan yhteyttä ahdistuneisuushäiriötä hoitavalle taholle, jotta siellä voidaan arvioida tulisiko hoitoa esimerkiksi jollain tavalla tehostaa tai muuttaa.

Hienoa kun pyysit apua, kaikkea hyvää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?