Yleinen

Elämä ilman tupakkaa: 5 x näin se vaikuttaa treeniin

Elämä ilman tupakkaa: 5 x näin se vaikuttaa treeniin

Kun lopetat tupakan, nuuskan ja sähkötupakan käytön, kehosi alkaa toimia uudella vaihteella.

 

  1. Sinusta tulee vahvempi, nopeampi ja taitavampi, koska et pilaa myrkyillä mahdollisuuttasi kehittyä.
  2. Lihaksesi saavat tarpeeksi happea, vaikka tulisi tiukka paikka salilla tai kentällä. Tupakoitsijalla puolestaan nikotiini supistaa verisuonia ja estää hapen pääsyä lihaksiin.
  3. Elämä ilman tupakkatuotteita kasvattaa habaa! Rakennusaineet, kuten proteiini, kulkevat tehottomasti lihaksiin, jos verisuonet ovat supistuneessa tilassa nikotiinin takia.
  4. Enää et olekaan vika, vaan ehkä jopa eka. Tupakan häkä heikentää hapen kulkua sydämeen. Sydän yrittää korvata hapenpuutetta sykkimällä entistä nopeammin, mikä kuluttaa taas yhä enemmän happea. Lihakset eivät saa tarpeeksi happea ja väsyvät helposti.
  5. Palaudut nopeasti. Urheilijan kehon pitäisi nollata rankka suoristus tehokkaasti. Jos kehossa on koko ajan nikotiinia ja muita myrkkyjä, palautuminen hidastuu ja lihasvammojen riski lisääntyy.

 

Lähteet: THL, Suomen Hammaslääkäriliitto, Terveyskirjasto ja Käypä hoito -suositukset, Stumppi-asiantuntijat Hengitysliitosta, lääkäri Markku Arvela

Kuva: Fotolia

Katso myös

Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Jarruu
Voiko rinnan raju litistyminen vaikuttaa sen kasvuun? Rintani alkoivat kehittyä noin 11-vuotiaana. Samoihin aikoihin(rintojen nuppuasteella) olin miltei onnettomuudessa. Siinä meillä oli äkkijarrutus 80km/h vauhdista ja paiskauduimme auton turvavöitä vasten. Turvavyöt pelastivat...
Fressis

Moikka!

Ikävä kuulla, että jouduit nuorempana kolariin. Hyvä, ettei siitä kuitenkaan koitunut sinulle mitään sen vakavampaa.

On täysin normaalia, että rinnat ovat keskenään hieman eri kokoiset. Emme osaa ottaa kantaa siihen, voiko onnettomuudella olla tähän jotain osuutta, mutta todennäköisenä emme sitä kuitenkaan pidä.

Voit lukea lisää rintojen kehityksestä Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
LiikeYleinen
Nimimerkki: Poika
Voiko murrosiän kehitys pysähtyä jos lyö päänsä? Aika outo kysymys, mutta tuli mieleen, että voiko murrosikä pysähtyä, jos keulii ”ympäri” pyörällä ilman kypärää ja lyö pienesti pään maahan. Ps en saanut...
Fressis

Moikka!

Ei huolta, tällainen tilanne ei varmastikaan aiheuta murrosikäsi pysähtymistä. Jos sinulla on kuitenkin jäänyt kaatumisesta kipuja tai asia muuten huolettaa sinua, suosittelen sinua olemaan yhteydessä kouluterveydenhoitajaan. Hänen kanssaan voit keskustella tapahtuneesta ja muutenkin murrosikäsi etenemisestä tarkemmin. Lisätietoa murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista voit lukea myös Hyvä kysymys -sivuston artikkeleista.

Suosittelen myös vahvasti, että käytät kypärää aina kun hyppäät pyörän selkään. Se on turvallisuutesi kannalta fiksu teko. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
MieliYleinen

Hyvät elintavat, parempi mieli

Terveelliset elintavat tukevat mielen hyvinvointia. Kun mieli voi hyvin, on myös enemmän voimavaroja tehdä muita hyviä valintoja omassa arjessa.