Seksi
Nimimerkki: 16v

Ehkäisypillerit, ruskea vuoto ja raskauden mahdollisuus

Hei! Olen aloittanut n. Kolme kuukautta sitten Dienorette ehkäisypillereiden ottamisen ja tämän myötä olen harrastanut suojaamatonta seksiä poikaystäväni kanssa. En ole ikinä ennen käyttänyt ehkäisykeinona mitään muita kuin kondomia, mutta se ei ole ollut käytössä enää tammikuun puolivälin jälkeen. Kun viimeisimmän laattani lopussa aloitin lumepillerit, että menkat alkaisivat niin aluksi tuli runsaasti ruskeaa vuotoa n. Päivän ajan, niinkuin minulla normaalistikin on ennen kunnon vuodon alkua ja sen jälkeen ruskeaa vuotoa tuli niukasti yhteensä kolme päivää, eivätkä kuukautiseni alkaneet ollenkaan kunnolla. Tietenkin netistä tutkittuani aloin pelkäämään, että voiko olla että olen raskaana vaikka olenkin ottanut pillerit aina ajallaan? Ja pitäisikö minun tehdä testiä vai odottaa seuraavia kuukautisia, jos vaikka ne tulisivat normaalisti? Voiko tämä myös johtua kehon totuttelemisesta hormonaaliseen ehkäisyyn?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet käyttänyt vastuullisesti ehkäisyä! Dienorette pillerit ovat ns. yhdistelmäpillereitä, ja niiden ehkäisyteho on hyvä- jos muistaa ottaa pillerin säännöllisesti. Ehkäisyteho säilyy myös lumeviikolla. Kondomia ei tarvitse käyttää, ellei ole tarvetta suojautua seksitaudilta. Täyttä 100% ehkäisytehoa ei saada kuitenkaan millään ehkäisymenetelmällä. Ehkäisypilleriä käyttäessä sadasta käyttäjästä tulee raskaaksi vuoden aikana 0.3, kun ohjeita noudatetaan täydellisesti ja virheettömästi (ja 9/100 jos tulee unohteluita).

Pillerin hyötyjä on nimenomaan säännölliset ja niukat vuodot. Siksi oletan, että jos olet käyttänyt pilleriä säännöllisesti, kertoo kuvaamasi ruskea vuoto siitä, että kuukautisvuotosi on muuttunut niukemmaksi ja lyhyemmäksi pillerin ansiosta. Yleensä hormonitasapaino tosiaan tasaantuu ensimmäisten kuukausien aikana pillerin aloittamisen jälkeen ja tämä voi olla myös nyt sitä uuden tasapainon hakemista. Mielestäni voit rauhassa odottaa seuraavaa kiertoa, mutta jos olet kovin huolissasi, niin voit varmuuden vuoksi tehdä raskaustestin.

Voit käydä lukemassa lisää ehkäisymenetelmistä, raskaudesta ja raskaustestistä Väestöliiton sivuilta.

Hyvää kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?