Nuuska
Nimimerkki: Kokematontietäjä

Ehkäiseekö hyvä hampaiden hoito nuuskan käytön vaikutuksia suun terveyteen?

Olen ollut hieman kiinnostunut nuuskasta, koska stressi aikoihin (pari kertaa viikossa) on ollut kiva rankan päivän jälkeen hetken television äärellä lepäillä nuuskan kanssa. Mieleeni on kuitenkin tullut varoitukset ja puhe siitä, miten nuuska pilaa ikenet ja hampaat. Vaikuttaako hyvä suuhygienia positiivisesti nuuskan näkyviin vaikutuksiin? Jos pesee ahkerasti hampaita ja käyttää suuvesiä yms. eikä nuuskaa käytä päivittäin tai pitkiä jaksoja kerrallaan? Onko sillä mahdollista hidastaa hampaiden värjäytymistä tai ikenien vetäytymistä? Vai onko kyseiset sivuvaikutukset jonkun muun asian kuin hygienian käsissä?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että pidät huolta hampaistasi! Hyvä suuhygienia on keskeinen asia suun terveydestä huolehdittaessa. Nuuskan käyttö aiheuttaa tosiaan muutoksia suussa. Nuuskan käyttö voi näkyä jo heti ensimmäisten kertojen jälkeen punoituksena kohdassa, jossa nuuskaa on pidetty. Noin puolen vuoden nuuskan käyttö voi aiheuttaa muutoksia suussa. Suun limakalvon vaurio erottuu paksuuntuneena, harmahtavana tai vaaleana ryppyisenä kohtana. Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa.

Nuuska myös värjää hampaita ja pidempään käytettynä aiheuttaa ienten vetäytymistä. Ienvetäytymä ei palaudu, vaikka kuinka hyvin hoitaisi hampaitaan. Hampaan paljastunut juuri voi myös reikiintyä helposti ja aiheuttaa vihlontaa. Hyvä suuhygienia ei valitettavasti estä nuuskan vaikutuksia suun limakalvoille ja ienvetäytymille.

Mainitsit myös, että käytät nuuskaa stressaavan päivän jälkeen. Nuuskan sisältämä nikotiini aiheuttaa riippuvuutta ja yhtenä nikotiiniriippuvuuden muotona on psyykkinen riippuvuus. Tämä tarkoittaa sitä, että nuuskan himo iskee usein saman tyyppisissä tilanteissa. Esimerkiksi silloin kuin stressaa. Lisää nikotiiniriippuvuudesta voit halutessasi lukea Fressiksen tietopankista ja tukea nuuskan käytön lopettamiseen löydät Fressiksen sivuilta.

Myös nimimerkki 14v poika ja Snusse ovat pohtineet nuuskan käytön vaikutuksia suun terveyteen.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?