LiikeRytmi

”BJJ on kuin taidetta”

”BJJ on kuin taidetta”

Brassijujutsussa eli BJJ:ssä voi vain voittaa tai oppia, kertoo Elias Lehtovuori, 24.

”Löysin brasilialaisen jujutsun Hampurissa Saksassa, jossa opiskelin pari vuotta. Valmentaja oli paikalla aamusta iltaan, joten aloin käydä treeneissä aamulla, päivällä ja illalla. Brassijujutsu, BJJ, pohjautuu judoon. Judoon verrattuna se on kuitenkin nuori laji, vasta noin sata vuotta vanha, ja kehittyy koko ajan.

BJJ on kuin taidetta, johon tulee jatkuvasti uusia muotivirtauksia.

Kotona on aina vaadittu harrastamista ja kannustettu siihen. Molemmat vanhemmat liikkuvat paljon. Sisaruksetkin harrastavat. Yksi veli tähtää ammattijalkapalloilijaksi, toinen harrastaa vapaaottelua. Minä en tähtää ammattilaiseksi. Jujutsu ei ole minulle kuolemanvakava asia.”

Nautin BJJ:ssä kilpailemisesta

”Opiskelen ja teen musiikkia, mutta siitä huolimatta käyn treenaamassa kaksi kolme kertaa viikossa, jos on huono viikko, viisi kuusi kertaa, jos hyvä. Jos jotain arvostaa, sille löytyy aikaa. En näe mitään syytä olla urheilematta. Aina voi vaikka vaan venytellä.

Harrastin ennen joukkuelajeja, säbää, lätkää ja fudista. Sitten löysin kamppailulajit.

Jujutsu ei ole kuluttava laji, ja joskus treeneissä nousee vain pintahiki. Treenaan erikseen kisoihin kuntoa ja voimaa. Niitä ei saa lajitreeneistä.

Olen hyvin kilpailuhenkinen ja nautin kisatilanteesta. Panen kisoissa itseni likoon. Jujutsussa ei koskaan hävitä. Voi vain voittaa tai oppia. Osallistuin marraskuussa pidettäviin SM-kisoihin alle 76-kiloisten sarjassa.”

BJJ on urheilun shakkia

”Jujutsu on strateginen laji, jota kutsutaan urheilun shakiksi. Ensimmäinen siirto ei ole tärkeä, vaan vasta neljäs tai viides. Mietin aina muutaman siirron eteenpäin.

Koen löytäneeni luonteelleni sopivan lajin. En mieti, miten edistyn, vaan odotan uteliaana, mitä vastustaja tekee. Joku voi olla minua voimakkaampi, jolloin en voi haastaa häntä voimalla. On keksittävä muita keinoja, vaikka oltava nopeampi.

Jujutsussa on oltava rohkea ja kokeiltava uusia juttuja. Pitää osata muuntautua ja lukea vastustajan eleitä.”

 

Teksti: Helen Moster

Kuva: Jaakko Taavila

Namikolinx: ”Vihasin koululiikuntaa”

Videolla Namikolinx kertoo koululiikunnan aiheuttamista negatiivista fiiliksistä ja siitä, miten hän kokee, ettei ole kovin liikunnallinen ihminen. Ala-asteella hän suorastaan kieltäytyi osallistumasta liikuntatunneille, mutta mitä tapahtui, kun lukioaikaan hän...

Julia Ahonen: ”Motivaatiota & Vinkkejä liikuntaan”

Julia Ahoinen kertoo Youtube-vidoellaan liikkumisen motivaation löytämisestä. Julia pohtii, miten motivoitua liikkumaan ja millaisia muutoksia rutiineihin voi tehdä helpoti. Kun liikkeen lisäämiseen lähtee pienillä teoilla, kuten rappusten valinnalla hissin...

MattePlays: ”Vein toimistoäijät kiipeilemään”

Youtube -videollaan MattePlays vie kollegoitaan kokeilemaan harrastustaan kiipelyä, eli boulderointia. Videon aikana hän innostaa etsimään ja kokeilemaan itseä kiinnostavia lajeja ja jakaa vinkkejä helppoon liikkeen lisäämiseen arjessa. Liikkeen lisääminen...

En saa unta – mikä avuksi?

Mieti näitä lauseita: Oletko makoillut sängyssä tuntikausia ilman, että saat unen päästä kiinni? Toistuuko tämä usein? Oletko päivällä väsynyt, etkä pysty hoitamaan työ- tai koulutehtäviä kunnolla? Jätätkö kavereiden tapaamiset väliin, koska olet väsynyt?  Jos vastasit kyllä yhteen tai useampaan kysymykseen, olet ehkä kärsinyt jonkinasteisesta unihäiriöstä. Unettomuuden oireita esiintyy meistä jokaisella eri elämäntilanteissa. Aivomme toimivat siten, […]

Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Pelkän netissä käytetyn ajan sijaan on hyvä pohtia kokonaisuutta, eli mitä siellä netissä tehdään. Jos netissä olo on pääosin luonteeltaan aktiivista, kuten sinulla vieraskielistä kirjallisuutta, luovaa tekstin tuottamista sekä keskustelua ”nettikirjeiden” avulla ystävälle, ei tällaisen ruutuajan määrää ole yleensä tarpeen rajoittaa. Kuten itsekin totesit, tällainen aktiivinen tekeminen voi kehittää hyvinkin monia taitoja.

Ruutuaikaa tärkeämpi mittari on oma hyvinvointisi ja se, että arkesi on kokonaisuudessaan sujuvaa ja terveellistä. Jos aikaa kuluu paljon koneella tai muulla älylaitteella, kannattaa kiinnittää huomiota asentoon sekä siihen, että tauottaa tekemistään. Myös säännöllinen ja terveellinen ruokailu sekä itselle miellyttävä liikkuminen olisi hyvä huomioida omassa arjessa, jotta arki ja hyvinvointi pysyy tasapainossa.

Sinun ei missään nimessä tarvitse luopua kirjeiden kirjoittamisesta! On todella hienoa, että sinulla on itsellesi mieluisia ja kehittäviä harrastuksia niin netissä kuin muillakin elämän alueilla, joten pidä niistä ehdottomasti kiinni 😊

Aurinkoista kesää!

Fressis

Millainen liikkuja olet?

Miten liikut arjessasi? Testaa millainen liikkujapersoona olet!

Tee testi