Alkoholi

BB-Aleksi: ”Bilettäessä en tarvitse hyvänolon tunteeseen alkoholia”

Huittisissa asuva uimaopettaja ja luokanopettajan sijainen Aleksi Hakanen, 22, tuli monelle tutuksi tänä syksynä Big Brother -ohjelmasta. BB-Aleksi ei ole koskaan maistanut alkoholia.

BB-Aleksi: ”Bilettäessä en tarvitse hyvänolon tunteeseen alkoholia”

”En ole elämässäni maistanut alkoholia tipan tippaa enkä vetänyt henkäisyn henkäisyä tupakkaa.

Minut on varmaan ajanut päihteettömyyteen kotikasvatus. Äitini on ollut alusta lähtien yksinhuoltaja minulle ja isosiskolleni. Meillä on ollut kotona selkeät rajat, mutta samaan aikaan äiti on kasvattanut rennolla otteella. Äitini on ollut niin reilu, ettei minulla ole ollut tarvetta kapinoida kotona.

Äiti on kertonut avoimesti siitä, että hän on yläasteikäisenä tehnyt perinteiset virheet humalassa. Siksi hän sanoi meille yläasteella, ettei voi tuomita alkoholikokeiluitamme, koska on itsekin juonut teininä. Halusin kuitenkin kunnioittaa äitini kielteistä mielipidettä päihteistä.

Minun ei ole koskaan tehnyt mieli lipsua päihteettömyydestä. En toki voi tietää, mitä tulevaisuus tuo. Tällä hetkellä en koe, että päihteet toisivat elämääni mitään hyvää.

Syntymähumalassa juhlissa

Kun menen bilettämään, en tarvitse hyvänolon tunteeseen alkoholia. Olen oikeastaan enemmän sekaisin kuin muut juhlijat. Vedän tanssilattialla ihan täysillä. Moni tulee jopa kysymään minulta, olenko kännissä.

Ehkä olen perinyt äidiltäni synnynnäisen humalan. Olen luonnostani vapautunut ja sosiaalinen. Huolehdin kyllä baarissa kavereistani, että he eivät juo liikaa ja pääsevät turvallisesti kotiin.

Suurin osa kohtaamistani ihmisistä ihailee päihteettömyyttäni.

Alkoholi haisee pahalta, mikä ei houkuttele juomaan. En juo edes limuja, joten minun ei tee mieli myöskään makeita siidereitä ja lonkeroita. Hauska juttu on, etten itse asiassa useinkaan juo baarissa mitään, en edes vettä. Kai minulla on vain niin kiire tanssia.

Minulle on usein tultu sanomaan, etten voi lähteä ajamaan autoa kännissä. Muut eivät meinaa uskoa, etten ole juonut juhlissa. Niistä tilanteista saa hyvät naurut.

Olen muutenkin käynyt hyviä keskusteluja päihteettömyydestä. Suurin osa kohtaamistani ihmisistä ihailee päihteettömyyttäni. Osa taas pitää raittiuttani nolona, mikä on minusta vain kiinnostavaa.

Kaikki kaverini arvostavat juomattomuuttani, vaikka he itse joisivatkin. Ollessani teini sain välillä kuulla muilta kuittailua absolutismistani, mutta vastasin arvosteluun huumorilla. Ei pidä antaa muille valtaa omiin valintoihinsa.

Nollata voi monella tavalla

BB-talossa on vähennetty juomista sitten alkuaikojen. Pidin tosi paljon BB-talon bileistä, vaikka olin niissä selvin päin.

Minulla on liikunnanohjauksen perustutkinto, ja urheilupiireissä arvostetaan terveellisiä elämäntapoja. Ymmärrän, että moni haluaa nollata, mutta minulle nollaamiskeino ei ole alkoholi. Nollaan kun menen ystävien kanssa baariin, sillä en silloin ajattele muita asioita.

Jos itsekseen viihtyvä introvertti haluaa nollata, voi esimerkiksi mennä kuulokkeet korvilla ulos kävelemään tai leipoa. Vaikka olen ekstrovertti, tykkään rentoutua myös itsekseni treenaamalla tai katsomalla elokuvan.

En halua huonoa oloa juhlien jälkeen

Päihteettömyydessä on hyvää se, ettei kulu rahaa alkoholiin eikä tupakkaan. Säästän siinä paljon rahaa. En myöskään haise tupakalle, ja valkoinen hymyni säilyy.

Raittiina eläessä ei myöskään tarvitse kokea krapuloita. Olen oksennuskammoinen, enkä halua juhlien jälkeiselle päivälle huonoa oloa. Mietin usein muiden ryypätessä, eivätkö he muista, että seuraava päivä on sitten hirveä. En myöskään halua menettää muistia. Parasta päihteettömyydessä on se, että olen tilanteen herra.

Ujommankin tanssijalka alkaa selvinpäin vipattaa, jos seura on hyvää. Vaikka menisi selvinpäin yksin baariin, sieltä löytää yleensä seuraa. Menen itse aina tutussa kaveriseurassa baariin, mutta illan aikana helposti kadotan muut ja saan uusia kavereita.

Moni sanoo, että kun saavun huoneeseen, täytän tilan. Herätän ihmisissä mielenkiintoa ja myös jaan mielipiteitä puolesta ja vastaan. Se on minusta siistiä.”

 

Teksti Elisa Helenius, kuva Nelonen Media / Jukka Alasaari

Katso myös

Kysymys
AlkoholiLopettamisen tukiNikotiinituotteetRuokaTupakka
Nimimerkki: VainottuSauhuttelija
Ikä: Yli 18v
Jos lopetan tupakoinnin, niin voinko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Jos lopetan tupakoinnin, niin saanko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Tupakka on perseestä ja haluaisin lopettaa, mutta kaikesta valistuksesta ja moralisoinnista olen saanut...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi! Tulkitsen viestisi sävystä, että olet närkästynyt saamaasi ja kokemaasi terveysvalistukseen. En tiedä liittyykö tämä yleisesti terveysvalistukseen, vai juuri meidän, eli Syöpäjärjestöjen välittämään valistukseen. Olet kokenut niin, että vain savuttomuus olisi tärkeää, ja kaikki muu terveyskäyttäytyminen toissijaista oman terveytesi ja kansanterveyden sekä siihen liittyvien taloudellisten kulujen näkökulmasta. Voin ottaa kantaa tähän vain meidän näkökulmastamme.

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen toimintaan liittyvä viestintä- ja vaikuttamistyö tähtää siihen, että vähennetään kansalaisten riskiä sairastua syöpään ja syövän aiheuttamia haittoja. Tämän työn taustalla ovat eurooppalaiset syöväntorjuntaohjeistukset. Näissä ohjeistuksissa keskitytään toimiin, joilla yksilöt voivat omalta osaltaan pienentää syöpäriskiä. Ohjeistusten taustalla on tutkittu tieto siitä, millaiset elintavat vaikuttavat syöpäriskiin.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että tupakointi on eniten syöpäriskiä lisäävä elintapa. Siksi Syöpäjärjestöjen yksi tärkeimmistä terveyden edistämisen tavoitteista on aina ollut tupakkatuotteiden käytön lopettaminen ja aloittamisen ehkäiseminen, sekä siihen liittyvä valistustyö. Tupakoinnin haittojen lisäksi huomiota kiinnitetään myös muihin tupakka- ja nikotiinituotteisiin, kuten nuuskan, nikotiinipussien, sähkösavukkeiden ja passiivisen tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin. Syöpäriskiin vaikuttavat myös muut elintavat, kuten ravintovalinnat, alkoholinkulutus, liikkuminen, painonhallinta, auringon UV-säteilyltä suojautuminen (ihosyöpä) sekä seksitaudeilta suojautuminen (HP-viruksen aiheuttamat syövät). Myös nämä aiheet ovat siis painopistealueitamme terveysviestinnässämme.

Emme siis ole sitä mieltä, että vain savuttomuus on tie terveeseen elämään, vaikka tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy ja niiden lopettamisen tuki onkin yksi painopisteistämme. Oleellista on se, että kansalaisilla on tietoa siitä, miten omilla elintavoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja terveyteen, ja sen säilymiseen kokonaisvaltaisesti.

Viestistäsi käy ilmi, että haluat lopettaa tupakoinnin. On erittäin hieno asia, että olet motivoitunut lopettamaan, ja kannustankin sinua lämpimästi siihen. Lopettamisella on lukuisia erilaisia lyhyen ja pidemmän aikavälin hyötyjä. Muut terveelliset elintavat auttavat sinua lopettamisessa: se on siis helpompaa, jos liikut, lepäät ja syöt terveyttäsi tukevalla tavalla. Lopettamisen tueksi kannattaa hakea tietoa lopettamisesta ja tukea siihen verkosta sekä tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiselta esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Lisää tietoa ja vinkkejä lopettamiseen löydät täältä. Myös maksuton Erovirasto –sovellus auttaa sinua lopettamisessa 30 päivän ajan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AlkoholiNikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Rosy
Ikä: 13-15v
Kertooko terveydenhoitaja vapen ja alkoholin käytöstä vanhemmille? Hei! Oon ysiluokkalla ja meillä on tulossa terveystarkastukset. Jos kerron terkkarille vapen ja alkoholin käytöstä/kokeilusta kertooko terkkari vanhemmille?
Fressis

Moi Rosy!

Kiitos viestistäsi! Monia jännittää kouluterveystarkastukset ja se, mitä niissä uskaltaa kertoa. Ymmärrän siis hyvin huolen, etkä ole pohdintasi kanssa yksin. Terveydenhoitajan tarkoitus on kuitenkin seurata sinun kasvua, kehitystä ja hyvinvointiasi, eli pitää sinusta huolta. Ei siis käräyttää sinua vanhemmille päihteiden käytöstä. Voit siis olla sen suhteen huoletta 😊

Yhdeksännen luokan terveystarkastukseen kuuluu tosiaan olennaisena osana päihteistä keskustelu. Päihteet, kuten alkoholi ja vape, ovat kuitenkin yksi yleisimmistä nuorten terveyttä vaarantavista tekijöistä. Voit lukea haitoista lisää näistä artikkeleista sähkösavukkeen haitat ja alkoholin terveyshaitat. Päihteistä keskustelu voi tuntua jännittävältä, mutta se ei todellakaan ole turhaa! Keskustelun tarkoitus on havaita mahdollisimman varhain riskejä, huolta herättäviä asioita sekä tuen tarpeita. Voi olla, että saat terveydenhoitajalta uusia ajatuksia liittyen päihteiden käyttöön ja voit myös kysyä häneltä asioista, jotka sinua mietityttävät niihin liittyen.

Alaikäisen päihteiden käyttö on aina huolestuttavaa. Jos tilanteesi on kuitenkin muuten vakaa, eikä havaita esim. selkeästi elämää ja opiskelua haittaavia muitakin huolestuttavia asioita (kuten riskikäyttäytymistä, paljon poissaoloja jn.e), ensisijaisesti terveydenhoitaja pyrkii varmasti ohjaamaan, neuvomaan ja keskustelemaan asiasta vain sinun kanssasi. Silloin kun arvioidaan, että olet kykenevä päättämään omista asioistasi, tarvitaan sinun suostumuksesi siihen, että vanhempiin voidaan olla yhteydessä ja antaa heille tietoja asiasta.

Rohkaisisin sinua siis puhumaan rehellisesti päihdekokeiluista terkkarille ja miettimään muutenkin, mitä hyötyä vape tai alkoholi tuo sinulle. Olisiko olemassa jotain toisia, hyvinvointiasi tukevia tapoja saada näitä samoja etuja/fiiliksiä/kokemuksia?

Mukavaa joulunodotusta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Alkoholi

Alkoholittomuuden top4 -hyödyt

Alkoholittomuus on fiksu valinta. Sekä keho että mieli voivat paremmin ilman alkoholia.