Alkoholi

BB-Aleksi: ”Bilettäessä en tarvitse hyvänolon tunteeseen alkoholia”

Huittisissa asuva uimaopettaja ja luokanopettajan sijainen Aleksi Hakanen, 22, tuli monelle tutuksi tänä syksynä Big Brother -ohjelmasta. BB-Aleksi ei ole koskaan maistanut alkoholia.

BB-Aleksi: ”Bilettäessä en tarvitse hyvänolon tunteeseen alkoholia”

”En ole elämässäni maistanut alkoholia tipan tippaa enkä vetänyt henkäisyn henkäisyä tupakkaa.

Minut on varmaan ajanut päihteettömyyteen kotikasvatus. Äitini on ollut alusta lähtien yksinhuoltaja minulle ja isosiskolleni. Meillä on ollut kotona selkeät rajat, mutta samaan aikaan äiti on kasvattanut rennolla otteella. Äitini on ollut niin reilu, ettei minulla ole ollut tarvetta kapinoida kotona.

Äiti on kertonut avoimesti siitä, että hän on yläasteikäisenä tehnyt perinteiset virheet humalassa. Siksi hän sanoi meille yläasteella, ettei voi tuomita alkoholikokeiluitamme, koska on itsekin juonut teininä. Halusin kuitenkin kunnioittaa äitini kielteistä mielipidettä päihteistä.

Minun ei ole koskaan tehnyt mieli lipsua päihteettömyydestä. En toki voi tietää, mitä tulevaisuus tuo. Tällä hetkellä en koe, että päihteet toisivat elämääni mitään hyvää.

Syntymähumalassa juhlissa

Kun menen bilettämään, en tarvitse hyvänolon tunteeseen alkoholia. Olen oikeastaan enemmän sekaisin kuin muut juhlijat. Vedän tanssilattialla ihan täysillä. Moni tulee jopa kysymään minulta, olenko kännissä.

Ehkä olen perinyt äidiltäni synnynnäisen humalan. Olen luonnostani vapautunut ja sosiaalinen. Huolehdin kyllä baarissa kavereistani, että he eivät juo liikaa ja pääsevät turvallisesti kotiin.

Suurin osa kohtaamistani ihmisistä ihailee päihteettömyyttäni.

Alkoholi haisee pahalta, mikä ei houkuttele juomaan. En juo edes limuja, joten minun ei tee mieli myöskään makeita siidereitä ja lonkeroita. Hauska juttu on, etten itse asiassa useinkaan juo baarissa mitään, en edes vettä. Kai minulla on vain niin kiire tanssia.

Minulle on usein tultu sanomaan, etten voi lähteä ajamaan autoa kännissä. Muut eivät meinaa uskoa, etten ole juonut juhlissa. Niistä tilanteista saa hyvät naurut.

Olen muutenkin käynyt hyviä keskusteluja päihteettömyydestä. Suurin osa kohtaamistani ihmisistä ihailee päihteettömyyttäni. Osa taas pitää raittiuttani nolona, mikä on minusta vain kiinnostavaa.

Kaikki kaverini arvostavat juomattomuuttani, vaikka he itse joisivatkin. Ollessani teini sain välillä kuulla muilta kuittailua absolutismistani, mutta vastasin arvosteluun huumorilla. Ei pidä antaa muille valtaa omiin valintoihinsa.

Nollata voi monella tavalla

BB-talossa on vähennetty juomista sitten alkuaikojen. Pidin tosi paljon BB-talon bileistä, vaikka olin niissä selvin päin.

Minulla on liikunnanohjauksen perustutkinto, ja urheilupiireissä arvostetaan terveellisiä elämäntapoja. Ymmärrän, että moni haluaa nollata, mutta minulle nollaamiskeino ei ole alkoholi. Nollaan kun menen ystävien kanssa baariin, sillä en silloin ajattele muita asioita.

Jos itsekseen viihtyvä introvertti haluaa nollata, voi esimerkiksi mennä kuulokkeet korvilla ulos kävelemään tai leipoa. Vaikka olen ekstrovertti, tykkään rentoutua myös itsekseni treenaamalla tai katsomalla elokuvan.

En halua huonoa oloa juhlien jälkeen

Päihteettömyydessä on hyvää se, ettei kulu rahaa alkoholiin eikä tupakkaan. Säästän siinä paljon rahaa. En myöskään haise tupakalle, ja valkoinen hymyni säilyy.

Raittiina eläessä ei myöskään tarvitse kokea krapuloita. Olen oksennuskammoinen, enkä halua juhlien jälkeiselle päivälle huonoa oloa. Mietin usein muiden ryypätessä, eivätkö he muista, että seuraava päivä on sitten hirveä. En myöskään halua menettää muistia. Parasta päihteettömyydessä on se, että olen tilanteen herra.

Ujommankin tanssijalka alkaa selvinpäin vipattaa, jos seura on hyvää. Vaikka menisi selvinpäin yksin baariin, sieltä löytää yleensä seuraa. Menen itse aina tutussa kaveriseurassa baariin, mutta illan aikana helposti kadotan muut ja saan uusia kavereita.

Moni sanoo, että kun saavun huoneeseen, täytän tilan. Herätän ihmisissä mielenkiintoa ja myös jaan mielipiteitä puolesta ja vastaan. Se on minusta siistiä.”

 

Teksti Elisa Helenius, kuva Nelonen Media / Jukka Alasaari

Katso myös

Artikkeli
Alkoholi

Alkoholittomuuden top4 -hyödyt

Alkoholittomuus on fiksu valinta. Sekä keho että mieli voivat paremmin ilman alkoholia.

Artikkeli
Alkoholi

Lloyd Libiso: ”Juomisen lopettaminen on ollut elämäni kirkkaasti paras päätös”

Toimittaja, tuottaja, käsikirjoittaja ja radiojuontaja Lloyd Libiso, 29, on ollut nyt yli vuoden juomatta alkoholia.

Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: Epävarma
Voivatko absolutistit syödä ruokia, joissa voi olla alkoholia? Syövätköhän absolutistit konvehteja ym herkkuja joissa ei ole oikeaa alkoholia vaan pelkkää rommiaromia? Entä jos esim. risotossa tai punaviinikastikkeessa on alkoholijuomaa(alkoholi kai häviää kypsennyksessä...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi. Käyt siinä jo itse hyvää pohdintaa aiheesta.

Tällaiset linjaukset siitä, kuinka haluaa tarkalleen toimia tai makumieltymykset siitä, tykkääkö rommikarkeista tai muista vastaavista, ovat kuitenkin yksilön omia valintoja ja siksi niihin ei ole antaa tarkkaa vastausta.

Pohdit, että saattaisi olla loukkaavaa suositella vääränlaista annosta ulkona syödessä kaverille, joka on absolutisti. Mikäli sinulla on ympärillä henkilöitä, joita tämä koskee, niin kehottaisin sinua pohtimaan, voisiko asiasta ihan hyvin keskustella yhdessä. Mieltymyksistä ja yksilön valinnoista voi ystävällisesti kysyä ja kertoa, että sinua asia kiinnostaa. Toisaalta voit myös sanoa, ettei asiasta ole pakko puhua, jos toinen ei halua. Parhaassa tapauksessa käy niin, että toinen haluaa mielellään jutella aiheesta ja kokeekin sen kivana asiana, kun joku on kiinnostunut hänestä ja myös tästä aiheesta. 🙂

Hyvä kysymys siis, mutta valitettavasti siihen ei ole yhtä oikeaa vastausta. Toivottavasti sait tästä viestistä kuitenkin rohkaisua jutella tästä aiheesta näiden ihmisten kanssa!

Oliko vastauksesta hyötyä?