Seksi
Nimimerkki: 012A

Alkoivatko menkat eli kuukautiseni?

Menin aamulla vessaan ja huomasin emättimestäni tulevan läpinäkyvää vuotoa ja verta sekaisin minulla ei ole aikaisemmin ollut mekkoja mutta ovatko nämä menkat??

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kyse voi hyvinkin olla alkaneista kuukautisista. Viestissäsi ei tule kuitenkaan ilmi verisen vuodon määrää tai väriä. Jos kyse on enemmän valkovuodosta, jossa on mukana veriviiruja, kyse ei välttämättä ole vielä kuukautisista. Voi kuitenkin hyvin olla, että kuukautiset tekevät tuloaan. Huomaat varmasti, kun kyse on kuukautisvuodosta. 🙂

Ensimmäisinä kertoina kuukautisissa voi tulla limaista ja enemmänkin rusehtavaa vuotoa pikkuhousuihin tai pyyhkiessä. Ajan kanssa vuoto alkaa usein muuttua selkeästi kirkkaan punaiseksi ja veriseksi vuodoksi. Kuukautisvuoto voi olla myös tummanpunaista väriltään. Valkovuoto värjäytyy usein kuukautisverestä rusehtavaksi juuri ennen ja myös jonkin aikaa jälkeen kuukautisten.

Kuukautisvuoto voi alkuun olla hyvin niukkaa ja kestää vain muutaman päivän. Toisilla kuukautiset voivat olla runsaatkin ja kestää pidempään, jopa 7 päivää. Vaikka vuoto olisi vähäistä, tarvitaan siihen usein kuitenkin jotain kuukautissuojaa, kuten sidettä tai tamponia. Kuukautissuojia kannattaakin alkaa jo pitää mukana repussa/laukussa siltä varalta, että kuukautiset alkavat jossain muualla kuin kotona.

Kuukautisten alkaminen on hieno merkki siitä, että murrosiän kehitys etenee kuten kuuluukin. Ne alkavat yleensä 10-16 -vuotiaana. Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia ajatuksia, joiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Jos vain on mahdollista, kannattaa kuukautisten alkamisesta kertoa esimerkiksi äidille tai jollekin toiselle turvalliselle aikuiselle, kuten koulun terveydenhoitajalle. Heidän kanssaan voit jutella paitsi ajatuksistasi kuukautisten alkamiseen liittyen, myös erilaisista kuukautissuojista ja muista käytännön asioista. 🙂

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Voit halutessasi lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?