Seksi
Nimimerkki: Suvi

Alkoivatko kuukautiseni jos valkovuotoni on veren väristä?

Onko normaalia jos valkovuoto on veren väristä ja ei ole alkanut kuukautiset?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Jos kuukautiset eivät ole vielä alkaneet, ja valkovuoto muuttuu punaiseksi, vaaleanpunaiseksi, ruskeaksi tai rusehtavaksi, on kyseessä yleensä ensimmäiset kuukautiset. Hienoa, jos kuukautisesi ovat nyt alkaneet! Se on merkki siitä, että murrosikäsi etenee niinkuin pitääkin. Suosittelen, että laitat itsellesi jonnekin ylös aina kun kuukautiset tulevat, jotta voit seurata kiertoasi ja näin varautua kuukautisvuotoihin. Sinun kannattaa myös pitää mukanasi kuukautissuojia, ettei seuraava vuoto pääse yllättämään. 🙂 Kuukautissuojien valinnasta voit lukea lisää täältä.

Kuukautiset, eli menkat ovat jokaisella yksilölliset. Joillakin alkavat menkat hyvin runsaina ja toisilla niukkoina. Myös vuodon kesto on yksilöllistä, eli joillakin vuotoa voi tulla vain pari päivää ja toisilla jopa viikon verran. Kuukautisten alkamiseen voi liittyä myös särkytiloja, esim. vatsakipua, selkäkipua tai päänsärkyä. Jotkut eivät kärsi säryistä ollenkaan. Kuukautiset voivat aluksi olla myös hyvin epäsäännölliset, joten älä huolestu, jos seuraavia kuukautisia ei hetkeen kuulu. Ajan mittaan kuukautiset yleensä muuttuvat säännöllisiksi, ja tulevat joka kuukausi.

Vastaamme Fressiksessä mielellämme kuukautisiin liittyviin kysymyksiin, mutta muista, että voit myös kysyä äidiltäsi tai vaikka koulun terveydenhoitajalta, jos jokin asia kuukautisiin liittyen askarruttaa 🙂 Äidille, tai jollekin toiselle luotettavalle aikuiselle kertominen ei ole pakollista, mutta voi auttaa myös monessa käytännön asiassa, kuten kuukautissuojien ja tarvittaessa särkylääkkeiden hankinnassa.

Täältä voit lukea lisää kuukautisista ja täältä katsoa vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin kuukautisten alkamisesta.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?