Nuuska
Nimimerkki: Masa

Aiheuttaako yksi nuuskakiekko pysyviä vaurioita

Jääkö yhden nuuska kiekon käytöstä pysyviä jälkiä suuhun??

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Nuuskan aiheuttamat vauriot suussa näkyvät yksilöllisesti, ja siksi on vaikea arvioida mitään tiettyä määrää pysyvien haittojen näkökulmasta. Nuuska ärsyttää suun limakalvoja ja tavallisin nuuskan aiheuttama vaurio onkin paikallinen limakalvovaurio. Limakalvovaurio erottuu paksuuntuneena, harmahtavana tai vaaleana ryppyisenä kohtana limakalvolla. Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa.

Pysyvät vauriot aiheutuvat yleensä pidemmän ajan käytön seurauksena. Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa ikeniin muutoksia, niiden syöpymistä ja hampaan kiinnityksen löystymistä. Muutosten myötä hampaiden kaula paljastuu ja hampaat voivat esimerkiksi vihloa aiempaa herkemmin. Nämä muutokset ovat pysyviä, eikä niitä voi korjata.

Jos sinua huolettaa nuuskan aiheuttamat vauriot suussa, hammaslääkäri on paras asiantuntija arvioimaan suusi hyvinvointia 😉

Nuuska on haitallista suun lisäksi koko elimistölle, ja siksi suosittelen sinua ehdottomasti lopettamaan, jos vielä käytät nuuskaa. Voit käydä lukemassa lisää nuuskan haitoista ja vinkkejä lopettamiseen täältä.

Kivaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?