Mieli

6 selviytymisvinkkiä – näin selviät arjesta neljän seinän sisällä

Pöh! Ei voi nähdä kavereita eikä tehdä mitään kivaa – olo eristyksessä ei todellakaan ole helppoa. Huolehdi sosiaalisista suhteista, arkirytmistä ja omasta jaksamisesta näin.

6 selviytymisvinkkiä – näin selviät arjesta neljän seinän sisällä

1 Soita videopuhelu ystävälle

Toisen kasvojen näkeminen tekee yhteydenotosta läheisemmän kuin pelkkä viesti tai puhelu. Ilmeet ja eleet ovat tärkeä osa kohtaamista. Ota mukaan videopuheluun pari kaveria – juokaa vaikka päiväkaakaot porukalla.

2 Järjestä juhlat

Piristä kaveripiiriä virtuaalisilla bileillä. Niissä juhlitaan yhdessä – Facebook-tapahtuman kautta. Jokainen saa halutessaan järjestää live-esityksen, ja vieraat katsovat esityksiä haluamassaan järjestyksessä.

Vai ovatko pienet juhlat enemmän sinun juttusi? Käy suihkussa, kampaa hiukset ja pukeudu siisteihin vaatteisiin. Pyydä kaverisi dinnerille videoyhteyden kautta ja valmistakaa yhdessä esimerkiksi enchiladat.

3 Panosta rutiineihin

Muista – sinun ei tarvitse olla nyt parhaimmillasi. Epävarmuus voi pelottaa, ei saa nukuttua kunnolla eikä ruokakaan aina maistu. Silti on hyvä, että päivässä toistuvat tietyt rutiinit:

  • herää normaaliin aikaan.
  • syö aamiainen. Täältä löydät helpot aamupalavinkit!
  • opiskele tai tee jotain muuta ajatustyötä vaativaa. Innostuisitko vaikka palapelin tekemisestä?
  • liiku. Ota tavaksi kotitreeni joka päivä.
  • käy ulkona kerran päivässä.

Yhtä tärkeää on tehdä joka päivä rutiinien lisäksi erityisen kivoja asioita. Pidä taukoja, lepää, taiteile, lue kirjaa, leivo. Käy lämpimässä suihkussa tai saunassa. Anna itsellesi mahdollisuus selviytyä omalla tavallasi.

4 Rauhoitu hengittämällä

Makaa lattialla tai istu tuolilla mukavasti niin, että jalkasi osuvat lattiaan. Hengitä nenän kautta sisään niin, että vatsasi nousee. Pidätä hengitystä pari sekuntia. Hengitä suun kautta ulos hitaasti. Voit tehostaa uloshengitystä puhaltamalla. Uloshengitys saisi kestää puolitoista kertaa pidempään kuin sisäänhengitys. Laske kaksikymmentä hidasta hengitystä.

Tämänkaltaisia hengitysharjoituksia ja meditaatioita tarjoavat monet sovellukset, esimerkiksi Simple Habit.

5 Hyväksy tunteesi

Kirjoita paperille tai kännykän muistiinpanoihin tunteet, joita koet juuri nyt. Mitkä ovat suurimpia pelkojasi? Miten todennäköistä on, että ne toteutuvat? Kun olet valmis, lue ääneen kirjoittamasi tunteet. Suhtaudu niihin lempeästi: ahaa, tältä minusta tuntuu juuri nyt.

Keskity sen jälkeen minuutin ajan havainnoimaan kehoasi. Sitä, miltä vaatteet tuntuvat ihollasi, miten hengitys kulkee, mitä maistat suussasi. Kuvaile havaintojasi rauhallisesti kuin radioselostaja.

Sulje lopuksi silmäsi. Mieti, miltä huolesi voisi näyttää. Minkä muotoinen se on? Onko se suuri vai pieni? Miten se käyttäytyy? Kuvittele lopuksi, että päästät irti huolestasi. Anna sen lipua taivaanrantaan, hajota kuin vesi tai sulaa pois.

6 Ota vastaan apua

Jos et saa koronan aiheuttamaa ahdistusta haltuun, ota asia puheeksi perheenjäsenen tai ystävän kanssa.

Voit myös soittaa Mielenterveyden keskusliiton neuvontaan tai keskustella tunteistasi Neuvontachatissa. Mielenterveysneuvonta palvelee puhelimitse joka arkipäivä klo 10-15 numerossa 0203 91920. Neuvontachat on avoinna joka päivä klo 12–18. Nuorille suunnattu Sekasin-chat  on auki arkisin klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24. Netarista löydät kootusti myös kaikki muut tarjolla olevat chatit.

Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin palvelee ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111.

Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111 ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20. Chatissa voit jutella vapaaehtoisen päivystäjän kanssa su–ke klo 17–20. Voit varata ajan myös MLL:n ammattilaisen kanssa keskusteluun.

Oman alueen kriisipäivystys löytyy kun, kun googlaat oman kaupungin nimi + kriisipäivystys.

 

Teksti Tiina Tuppurainen

 

Lähteet: mielenterveystalo.fi, mtkl.fi, hs.fi

Katso myös

Rytmi

Säännöllinen päivärytmi, joka sisältää riittävän määrän unta ja tasapainoisen ruokailun, auttaa jaksamaan arkitöissä, koulu- ja opiskelutöissä sekä olemaan hyvällä... Lue lisää

Mielen vahvistaminen

Mieltä voi treenata, kuten fyysistä kuntoakin. Koska ihmiset ovat kokonaisuuksia, terveelliset elämäntavat ja tasapaino arjen valinnoissa vahvistavat myös mieltä.... Lue lisää

Rytmi ja rutiinit

Vaikka vanhempien asettamat kotiintuloajat ja koulutyön vaatimat aamuherätykset tuntuisivat tylsiltä, kannattaa vankasti luottaa yhteen asiaan: arkipäivissä on hyvä olla... Lue lisää

Minä ja muut

Ihminen kasvaa ja kehittyy suhteessa toisiin ihmisiin. Jopa yksin ollessaan ihminen on sidoksissa toisiin ihmisiin ajatustensa kautta. Hyvät ja... Lue lisää

Säännöllinen ateriarytmi arjen tukena

Ruuasta saamme energiaa ja ravintoaineita, jotta kehomme toimii ja ajatus kulkee. Jotta saisimme ruuasta parhaan tuen päivän askareisiin, se... Lue lisää
Artikkeli
Liike

Kotitreeni – helppo kunto-ohjelma koko viikoksi

Kaipaatko salille tai harjoituksiin? Kokeile monipuolisesti eri lajeja! Kokosimme viikkolukujärjestyksen, jonka avulla löydät liikkumisen ilon.