RuokaYleinen

Jonnan 4H-kerho innostaa tyttöjä ja poikia kokkaamaan

Lappeenrantalaiselle Jonna Partaselle ruuanlaitto on rakas harrastus ja vähän työkin: hänen perustamansa 4H-kerho on paikka, jossa lapset oppivat tekemään esimerkiksi smoothieita ja pannukakkuja.

Jonnan 4H-kerho innostaa tyttöjä ja poikia kokkaamaan

Jonna Partanen, 18, käy lukiota ja harrastaa vapaa-aikanaan ruuanlaittoa. Hän kokkailee sekä itsekseen että kavereiden ja perheen kanssa.

”Olen oppinut ruuanlaittoa kotona vanhemmiltani ja isoäideiltäni. Tykkään tutkia reseptejä ja kokeilla niitä.”

Terveellinen kotiruoka on Partasen juttu. Hän arvostaa ruuassa ekologisuutta ja terveellisyyttä.

”Teen mielelläni esimerkiksi fajitaksia kasvis-soijatäytteellä, koska en itse syö lihaa. Pataruokiakin teen lihan korvikkeista, kuten Quornista ja Härkiksestä. Bataattia käytän paljon, ja teen siitä esimerkiksi bataattiranskalaisia.”

Hänen mielestään terveellisintä ja maukkainta on kotona itse tehty ruoka, joka sisältää paljon kasviksia.

”Kotiruuassa ravintoaineet, kuten proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat, ovat yleensä sopivasti tasapainossa. Herkutellakin välillä voi, kunhan ravinto on pääosin oikealla pohjalla.”

4H-kerho synnyttää reippaita pikkukokkeja

Partanen innostui kokkaustiedon ja -taidon jakamisesta 4H-kerhon ruokakoulussa, jossa hän opasti alakouluikäisiä lapsia ruuanlaiton saloihin.

”Oli hienoa nähdä, miten tenavat innostuivat kokkailusta. Siellä tehtiin ihan tavallista arkiruokaa, kuten silakkapihvejä ja hampurilaisia. Lasten suosikki taisi olla ne hampurilaiset.”

Hän piti kerhon vetämisestä niin paljon, että halusi perustaa oman kerhon. Opastusta ja ohjaajakoulusta hän sai paikallisesta 4H-yhdistyksestä.

Ensin Partanen piti monitoimikerhoa, jossa leikittiin, askarreltiin ja kokkailtiin. Seuraavaksi hän aloitti oman kokkikerhon, joka on toiminut tämän vuoden alusta.

”Olemme opetelleet esimerkiksi smoothien ja hedelmäsalaatin tekemistä. Toisinaan taas on leivottu pannukakkuja tai vaikka keksejä.”

”Meidän 7–10-vuotiaat kerholaisemme ovat tyttöjä sekä poikia ja tosi ihania, reippaita ja innokkaita. Kaikki on heille uuden opettelua. Välillä lasten on tietysti vaikea keskittyä, koska keittiössä pitää olla rauhallinen.”

Työt 4H:ssa jatkuvat

Ensi kesänä Jonna Partanen työskentelee 4H-yhdistyksen kauppakassitoiminnassa ikäihmisten ostosapulaisena.

”Teen vanhusten kanssa yhdessä kauppalistan ja käyn ostoksilla heidän puolestaan. Kesällä saan ajokortin, mikä auttaa kauppakassityössä.”

Kokkikerho jatkuu sitten taas syksyllä. Jonna Partainen kirjoittaa ensi vuonna ylioppilaaksi englantipainotteiselta luokalta.

”En tiedä vielä, minne suuntaan opiskelemaan. Ruuanlaitto on kuitenkin rakas harrastus, enkä tee siitä työtä. Jatkan kyllä 4H-hommia opiskelun ohella, koska tämä on kivaa toimintaa ja töitä esimerkiksi kerho-ohjaajana on aina tarjolla.”

10 nopeaa Jonnalle

Lempiruokasi? Savulohi ja paistetut kasvikset.

Lempijuomasi? Smoothie etenkin marjoista.

Lempiherkkusi? Jäätelö – tykkään tosi paljon sorbetista.

Mitä kokkaisit tärkeälle ihmiselle? Kalaruokaa ja lisukkeeksi pastaa, kasviksia sekä salaattia. Jälkiruuaksi tekisin juustokakkua.

Miten noviisi pääsee kokkauksen alkuun? Netissä on valtavasti reseptejä ja kokkauskurssejakin järjestetään joka paikkakunnalla.

Mikä ruoka kannattaa opetella tekemään aluksi? Makaronilaatikko on hyvä perusruoka, josta voi aloittaa.

Vinkkaa muutama hyvä nettisivu? Kinuskikissa leipomiseen ja Kotikokki ruuanlaittoon.

Terveellisyys vai maku? Molemmat. Ruuasta voi tehdä sekä terveellistä että hyvää.

Mitä et söisi? Lihaa en söisi eettisistä syistä, enkä pidän sen maustakaan.

Lähiruoka vai luomuruoka? Tärkeintä on ruuan tasapainoisuus ja terveellisyys.

 

Teksti Susanna Cygnel, kuvat Ville Tulkki

Justimus: Jalat maassa ja pää kunnossa

Justimus naurattaa Youtubessa kahjoilla sketseillä. Omassa elämässään Sami, Juho ja Joose ovat superhyviä tyyppejä, jotka vaalivat terveitä elämäntapoja.

Kun syöt, pysyt tahdissa!

Kun verensokerisi pysyy tasaisena, pysyt hyvällä tuulella ja jaksat keskittyä sekä tehdä hyviä päätöksiä.

IBS-oireista kärsivä Siiri: ”Miten helppoa elämä olisikaan terveenä!”

IBS-oireista johtuvat kipu vie Siiri Kinnarilta, 18, usein voimia, mutta perhe ja harrastukset auttavat jaksamaan. Tarkka ruokavalio helpottaa oloa.

Emmiina: ”Kokin työn rankkuus tulee monelle yllätyksenä”

Kun Emmiina Lehtonen sai kutsun nuorten kokkien SM-kilpailuihin, hän kieltäytyi kunniasta – ensin. Syyskuussa 2018 vuoden nuori kokki kisaa MM-kisoissa.

Ravitsemus: Myös medialukutaito on terveystaitoa osa 4

Myyntipuheisiin uskominen – niinpä. Joskus aivan arkiset valinnat, kuten sokerisen virvoitusjuoman vaihtaminen veteen riittää! Mielenkiintoista faktaa ruoasta ja siihen liittyvistä ilmiöistä Fressiksen Ruoka-kanavalla.

Fressis

Ravitsemus: Myös medialukutaito on terveystaitoa osa 3

Kasvipohjainen ruokavalio tosiaan on järkiruokaa ja hyvä valinta – jatkuvasti muuttuvassa maailmassa ei kuitenkaan meinaa pysyä kaikkien ruokatrendien perässä. Mielenkiintoista faktaa ruoasta ja siihen liittyvistä ilmiöistä Fressiksen Ruoka-kanavalla.

Fressis