20 x luontoretki – löydä itsellesi sopivin retkikohde eri puolilta Suomea
Onko mitään ihanampaa, kuin Suomen kesä ja virkistävä ulkoilma! Kotihiiri, aloitteleva eränkävijä, auringonpalvoja, historian ystävä, sporttaaja tai konkarivaeltaja – täältä löydät itsellesi sopivan luontoretkikohteen.
1. Kotihiiri: päiväunet tai koko yö makuupussissa ulkona
Pystytä teltta pihalle tai vie patja parvekkeelle ja sujahda makuupussiin. Sopii mukavuudenhaluisille!
2. Aloitteleva eränkävijä: eväsretki farkuissa ja tennareissa
Kerää kaveriporukka ja suunnittele maukkaat eväät. Jos pakkaat mukaan grillattavaa, varmista, ettei metsäpalovaroitus ole voimassa.
- Sipoonkorven kansallispuisto on parinkymmenen kilometrin päässä Helsingin keskustasta, ja sinne pääsee julkisilla liikennevälineillä. Alueelta löytyy esimerkiksi 1,4 kilometrin reitti, jonka varrella laiduntaa lehmiä sekä alle 5 kilometrin reitti, jonka varrella on tulentekopaikka ja laavu.
- Kurjenrahkan kansallispuisto sijaitsee bussimatkan päässä Turun keskustasta ja Säkylästä. Alueelta löytyy monia aloittelijalle sopivia muutaman kilometrin reittejä sekä pitkiä lenkkejä kokeneemmille retkeilijöille.
- Seitsemisen kansallispuisto sijaitsee 50 kilometrin päässä Tampereelta, ja sinne on bussiyhteys. Osa reiteistä sopii liikuntaesteisille. Alueella toimii perinnetila, ja ravintolassa päiväretkeilijän nälkä talttuu, jos eväiden kantaminen ei innosta.
3. Auringonpalvoja: kohteet hiekkarantoja rakastavalle
Pakkaa kassiin aurinkorasva, aurinkolasit, hattu sekä aurinkovarjo ja ota haltuun jonkun Suomen upeimmista hiekkarannoista.
- Oulujärven retkeilyalue sijaitsee ”Kainuun oman meren” eli Oulujärven rannoilla. Tänne pääset julkisilla liikennevälineillä, ja paikan päältä voit vuokrata soutuveneitä ja kajakkeja. Retkireitit esimerkiksi Makkaraniemen pitkälle hiekkaniemelle lähtevät Manamansalon leirintäalueelta.
- Dagmarin puistosta löydät ihanan luonnonlähteen ja paikkoja päivänpaistatteluun hiekkarannalla sekä tsaarinajan historiaan sukellukseen. Myös tänne pääset bussilla. Puisto sijaitsee Uudellamaalla noin 10 kilometriä Tammisaaresta Hangon suuntaan.
- Päijänteen kansallispuisto sopii kaikenlaiseen retkeilyyn ja on erityisesti melojan paratiisi. Hienoimmat hiekkarannat löytyvät saarista. Nappaa teltta mukaan ja hyppää vuoroveneeseen Padasjoen satamasta. Päijänteen asiakaspalvelu voi neuvoa parhaimmat hiekkarantamaisemat.
4. Historian ystävä: hurjia tarinoita eri puolilta Suomea
Antaudu esi-isien kulkureittien, 1400-luvun ”modernin” linnan ja Suomenlinnan villin pikkuveljen tarinoiden vietäväksi.
- Suomussalmen ja Kuusamon välissä Hossan kansallispuistossa pääset kulkemaan jalan tai meloen samoja reittejä kuin seudun ensimmäiset ihmiset noin 10 000 vuotta sitten. Täältä löydät Suomen pohjoisimman kalliomaalauksen, ja Somerjärven Värikalliosta noin 3500 vuotta vanhat kalliomaalaukset.
- Kaarinasta löytyvät Kuusiston piispanlinnan rauniot voivat nyt tuntua syrjäisiltä, mutta aikanaan linnassa elettiin ylellisesti modernien mukavuuksien parissa. Keskiajalla rakennettu linna eli loiston kautta 1400-luvun alussa, jolloin se oli hengellisen ja poliittisen vallan keskus.
- Vallisaari sijaitsee 20 minuutin lauttamatkan päässä Helsingin kauppatorilta. Keskiajalla sitä kutsuttiin Lampisaareksi, ja se oli keskellä korpea, sillä Helsinkiä ei ollut vielä perustettu. 1700-luvulla saarta käytettiin Suomenlinnan huoltosaarena, ja samalla vuosisadalla sinne muuttivat myös luotsit. Luotsit aiheuttivat jonkin verran päänvaivaa järjestysvallalle, sillä heitä epäiltiin viinan salakuljetuksesta. Kukoistuskauttaan Vallisaari eli 1800-luvulla, ja se oli tärkeä osa Pietarin puolustusta. Tarina kertoo, että Vallisaaressa kuljeskelee päätön eversti. Merkittyjä reittejä voi kulkea omin päin, mutta Vallisaaressa järjestetään myös maksullisia opastettuja kierroksia.
5. Sporttaaja: retkikohteita maastopyöräilyn ystävälle
Loma ei ole lomaa ilman kunnon sporttipyrähdystä. Moni kansallispuisto sopii mainiosti maastopyöräilyyn.
- Syötteen kansallispuistossa Pohjois-Pohjanmaalla voit vuokrata pyörän ja yhdistellä alueen reiteistä itsellesi sopivan. Alue on maastopyöräilijän paratiisi, ja huoltokin toimii, kiitos yrittäjien.
- Vuonna 2017 avatusta Hossan kansallispuistosta löytyy mainioita maastopyörälenkkejä niin kokemattomille kuin kokeneille maastopyöräilijöille.
- Pallas-Yllästunturin maastopyöräreittejä on paljon. Alueen erikoisuus on Ylläksen reittiverkosto talvipyöräilyyn.
6. Konkarivaeltaja: reittejä monen päivän vaelluksille
Kun päiväretki tai pyöräilypyrähdykset eivät haasta tarpeeksi, suuntaa yöpymisiä sisältävälle vaellukselle pohjoisen villiin luontoon.
- Oulangan kansallispuiston Karhunkierros on tunnettu reitti, joka sopii hyvin vaikka ensimmäiseksi pitkäksi vaellukseksi. Elämys on etenkin Oulangan vapaana ryöppyävät kosket, jotka nekin aikanaan aiottiin valjastaa.
- Pallas-Yllästunturin reiteillä voit tehdä pitkiä vaelluksia. Esimerkiksi Hetta-Pallaksen reitillä on noin 15–20 kilometrin päivämatkat. Halutessasi voit ostaa palvelun, jossa paikallinen yrittäjä kuljettaa rinkkasi yöpymispaikkaan. Saati itse voit kävellä päivän pelkkä pikkureppu selässä. Alueella voit yöpyä autiotuvissa, hotellissa tai teltassa.
- Urho Kekkosen kansallispuisto sijaitsee Inarin, Sodankylän ja Savukosken alueella Lapissa. Saariselältä ja Kiilopäältä lähtee useita päiväretkiksi sopivia reittejä. Lisäksi alueella on monia pitempiä vaellusreittejä.
Teksti Johanna Liukkonen
Maastopyöräilyreittejä sekä lyhyitä ja päiväretkilenkkejä löytyy lukuisista muistakin Metsähallituksen kohteista, joita tässä jutussa ei mainita. Kaikki retkikohteet, kansallispuistot sekä niiden tarkan sijainnin sekä reitit ja muut tiedot löydät Metsähallituksen sivuilta.