Yleinen

10 faktaa tupakasta

10 faktaa tupakasta

 

  1. Tupakka ja tupakansavu sisältävät noin 5600 kemiallista ainetta, joista n. 70 aiheuttaa syöpää.
  2. Tupakan sisältämistä myrkyistä pahimmat ovat terva, häkä ja nikotiini.
  3. Tupakointi aiheuttaa vakavia sairauksia kuten syöpiä, sydän- ja verisuonisairauksia ja keuhkoahtaumatautia.
  4. Tupakointi heikentää fyysistä kuntoa, aiheuttaa erektiohäiriöitä ja heikentää hedelmällisyyttä.
  5. Tupakointi vaikuttaa ulkonäköön: iho harmaantuu, kynnet ja hampaat kellastuvat ja hiusten kunto heikkenee.
  6. Tupakoitsijoista puolet kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin.
  7. Tupakansavun hengittämistä kutsutaan passiiviseksi tupakoinniksi. Se on erityisen haitallista lapsille ja lemmikkieläimille.
  8. Tupakointi ja passiivinen tupakointi raskaana olevana on vaarallista monin tavoin sikiön terveydelle.
  9. Nikotiini aiheuttaa fyysistä riippuvuutta. Lisäksi tupakoitsija on yleensä sosiaalisesti ja psyykkisesti riippuvainen tupakasta.
  10. Tupakansavu tarttuu ihoon, hiuksiin, vaatteisiin ja tekstiileihin. Niistä myrkyllisten aineiden jäämiä vapautuu myöhemmin uudelleen ilmaan. Tätä sanotaan kolmannen asteen tupakoinniksi.

Katso myös

Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Jarruu
Voiko rinnan raju litistyminen vaikuttaa sen kasvuun? Rintani alkoivat kehittyä noin 11-vuotiaana. Samoihin aikoihin(rintojen nuppuasteella) olin miltei onnettomuudessa. Siinä meillä oli äkkijarrutus 80km/h vauhdista ja paiskauduimme auton turvavöitä vasten. Turvavyöt pelastivat...
Fressis

Moikka!

Ikävä kuulla, että jouduit nuorempana kolariin. Hyvä, ettei siitä kuitenkaan koitunut sinulle mitään sen vakavampaa.

On täysin normaalia, että rinnat ovat keskenään hieman eri kokoiset. Emme osaa ottaa kantaa siihen, voiko onnettomuudella olla tähän jotain osuutta, mutta todennäköisenä emme sitä kuitenkaan pidä.

Voit lukea lisää rintojen kehityksestä Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
LiikeYleinen
Nimimerkki: Poika
Voiko murrosiän kehitys pysähtyä jos lyö päänsä? Aika outo kysymys, mutta tuli mieleen, että voiko murrosikä pysähtyä, jos keulii ”ympäri” pyörällä ilman kypärää ja lyö pienesti pään maahan. Ps en saanut...
Fressis

Moikka!

Ei huolta, tällainen tilanne ei varmastikaan aiheuta murrosikäsi pysähtymistä. Jos sinulla on kuitenkin jäänyt kaatumisesta kipuja tai asia muuten huolettaa sinua, suosittelen sinua olemaan yhteydessä kouluterveydenhoitajaan. Hänen kanssaan voit keskustella tapahtuneesta ja muutenkin murrosikäsi etenemisestä tarkemmin. Lisätietoa murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista voit lukea myös Hyvä kysymys -sivuston artikkeleista.

Suosittelen myös vahvasti, että käytät kypärää aina kun hyppäät pyörän selkään. Se on turvallisuutesi kannalta fiksu teko. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
MieliYleinen

Hyvät elintavat, parempi mieli

Terveelliset elintavat tukevat mielen hyvinvointia. Kun mieli voi hyvin, on myös enemmän voimavaroja tehdä muita hyviä valintoja omassa arjessa.